Werk nog efficiënter met macro’s dankzij tijdelijke aanduiding-objecten

Autor

26/01/22

Werk nog efficiënter met macro’s dankzij tijdelijke aanduiding-objecten

Auteur: Sam Coppens Tijd om te lezen: minuut minuten

Wilt uw macro flexibel maken? Dan kunt u ervoor kiezen om te werken met varianten. Zo kunt u bij een motor bijvoorbeeld verschillende vermogens instellen. Deze werkwijze heeft echter nadelen: het is niet altijd gemakkelijk om de varianten in te stellen en voor andere mensen is het niet altijd duidelijk welke variant van toepassing is. Heeft u een fout gemaakt tijdens het tekenen? Dan moet u helemaal opnieuw beginnen. 

Wilt u uw macro’s op een meer efficiënte manier flexibel maken? Dan kan dit met tijdelijke aanduiding-objecten. In deze blogpost leest u hier meer over.

Wat zijn tijdelijke aanduiding-objecten?

De naam, tijdelijke aanduiding-objecten, klinkt u misschien niet bekend in de oren, maar de kans is groot dat u het symbool - een ankertje - wél herkent. Via dit ankertje kunt u specifieke waarden en eigenschappen instellen binnen macro’s en schema’s en uw macro’s flexibel maken. 

Wanneer u op het ankertje klikt dan ziet u dat het bestaat uit verschillende waardensets met opties die op voorhand gedefinieerd zijn. Als u deze waardensets instelt kunt u vervolgens tijdens het tekenen via een pop-up de juiste waarden kiezen. Via het ankertje kunt u dus op elk moment een andere waardenset selecteren.

De voordelen van werken met tijdelijke aanduiding-objecten

Werken met tijdelijke aanduiding-objecten heeft twee grote voordelen ten opzichte van werken met varianten: 

  • Uw macro’s zijn écht flexibel: u kunt te allen tijde, vrij eenvoudig, de waarden en eigenschappen aanpassen. 
  • U wint tijd bij de volgende stap wanneer u automatisch schema’s gaat genereren met EPLAN eBUILD of EPLAN Cogineer. De waardensets die u in deze volgende fase gebruikt komen uit uw tijdelijke aanduiding-objecten. De tijd die u nu investeert in het invullen van de waardensets, wint u zeker en vast terug tijdens het genereren van uw schema’s.

Uw tijdelijke aanduiding-objecten instellen

Er zijn twee manieren om uw tijdelijke aanduiding-objecten in te stellen

  1. U kunt de eigenschappen van uw componenten stuk voor stuk variabel maken. 
  2. U kunt alles uit uw macro in een keer toekennen aan uw tijdelijk aanduiding-object. Een nadeel van deze methode is echter dat u snel het overzicht kunt verliezen. Wanneer u alles selecteert komen er immers ook dingen in de lijst te staan die u niet wilt sturen.

Tips & Tricks van onze expert

Wilt u efficiënter met tijdelijke aanduiding-objecten leren werken? In deze video toont Sam Coppens stap voor stap hoe u deze instelt volgens de eerste manier. 

Nieuw in EPLAN 2.9 

In EPLAN versie 2.9 zijn er een aantal nieuwe mogelijkheden op het vlak van tijdelijke aanduiding-objecten: 

  • U kunt nu ook pagina-eigenschappen en projecten sturen met tijdelijke aanduiding-objecten. Dit laatste is vooral handig voor EPLAN Cogineer
  • De mogelijkheid om een ander symbool te kiezen, dit komt vooral van pas bij variabelen. Zo kunt u bijvoorbeeld een duidelijk onderscheid maken tussen een digitale in- en uitgang. Let er wel steeds op dat de functiedefinitie nog klopt. 
  • Tijdens het instellen van uw tijdelijke aanduiding-objecten kunt u aanvinken of u deze ook in EPLAN eBUILD of EPLAN Cogineer wilt gebruiken. 

Meer weten over tijdelijke aanduiding-objecten? 

Wilt u graag meer tips om efficiënter met macro’s te werken of schema’s te genereren? Schrijf u dan in voor een van onze trainingen of bekijk onze webcasts voor praktisch advies van onze experts.

EPLAN Trainingen en opleidingen

Verwante tags:
Dit artikel delen ...

Opmerkingen