Geen eigen bordenbouwafdeling? Ook dan biedt 3D veel voordelen

Autor

11/01/22

Geen eigen bordenbouwafdeling? Ook dan biedt 3D veel voordelen

Auteur: Robin Vandersyppe Tijd om te lezen: minuut minuten

Binnen engineering bestaat nog een zekere weerstand tot het werken in 3D. Zeker bij bedrijven die geen eigen bordenbouwafdeling hebben. Zij zijn immers enkel verantwoordelijk voor het elektrisch schema. De hoge mate van detail die het tekenen in 3D biedt lijkt in dat geval overbodig.

Engineeren in 3D voelt dan als een tijdrovende, dure en onnodige stap. Niets is echter minder waar: juist door over te stappen naar 3D bespaart u uiteindelijk tijd en daardoor ook geld.

Sterker nog: door te switchen van 2D naar 3D kan een kast in een derde van de tijd die u nu nodig heeft geproduceerd worden. Daarnaast bespaart u ook nog eens tijd doordat de samenwerking met de bordenbouwers veel vlotter verloopt. 

Hoe verloopt de samenwerking nu?

Nu ontvangt de bordenbouwafdeling meestal een elektrisch schema in 2D. Erger nog, het gebeurt nog vaak dat ze louter een schets of tekening van de kast ontvangen. Omdat de meeste bordenbouwers uitsluitend in 3D werken, moeten ze het schema dus eerst omzetten. Om dit goed te kunnen doen zal de bordenbouwer u waarschijnlijk veel vragen komen stellen, dit kost u beiden veel tijd en het project loopt zo direct vertraging op. 

Daarnaast is het in dit geval de bordenbouwer die bepaalt hoe de kast eruit gaat zien, waar de componenten precies komen en hoe de klimaatcontrole wordt uitgevoerd. Wanneer u iets wilt wijzigen moet u de bordenbouwer om hulp vragen omdat u zelf geen aanpassingen in 3D kunt doen.

Wanneer u in 2D tekent houdt u bovendien geen rekening met de diepte van de kast, waardoor het regelmatig voorkomt dat de componenten niet in de bestelde kast blijken te passen. Ook dat kost u tijd en geld. 

Kortom: wanneer u uw kastlayout uitsluitend in 2D tekent leidt dit tot een omslachtige en weinig efficiënte samenwerking.

Hoe zou het anders kunnen?

Alle bovenstaande problemen kunt u vermijden wanneer u na het tekenen van uw schema een driedimensionale digital twin maakt. De lay-out is dan direct duidelijk voor de bordenbouwer. 

 

Uw digital twin stuurt het productieproces aan en de bordenbouwers hoeven niet meer te re-engineeren. Het maken van een digital twin is minder moeilijk dan u misschien denkt. Zodra u het ontwerpen in 3D onder de knie heeft, gaat het zelfs veel sneller dan het ontwerpen in 2D. 

Om een digital twin te kunnen maken heeft u het volgende nodig: 

  • De artikeldatabase moet 3D-macro’s bevatten voor alle componenten die u gebruikt in de besturing. U kunt uw artikeldatabase eenvoudig aanpassen en 3D-data binnenhalen, zonder dat uw bestaande 2D-data wordt overschreven. 
  • Voor 3D-prototyping heeft u de juiste softwaremodule nodig: EPLAN Pro Panel

Daarnaast helpt het als uw schema’s functiegericht getekend zijn. Zo niet, dan kunt u uw I/O-lijsten als basis gebruiken. 

De voordelen van 3D engineering

Werken in 3D heeft diverse voordelen, we lijsten er een aantal voor u op: 

  • Dankzij de zeer realistische digital twin ontdekt u fouten eerder. U ziet het direct wanneer componenten niet passen omdat de kast bijvoorbeeld niet breed of diep genoeg is. 
  • U kunt de componenten op een logische en optimale manier plaatsen zodat er zo min mogelijk draad nodig is. 
  • U weet direct hoeveel DIN-rails en draadkokers u nodig heeft. Hierdoor kunt u de grijpvoorraad afbouwen en beter per project afboeken.
  • In de digital twin is duidelijk zichtbaar wat u voor ogen heeft. U bepaalt de lay-out, plaatsing van de componenten, klimaatcontrole … De samenwerking tussen engineering en de bordenbouwafdeling verbetert hierdoor aanzienlijk. U bent misschien iets meer tijd kwijt aan engineering, maar behaalt een enorme tijdswinst op het vlak van de communicatie. 
  • Dankzij de digital twin worden er minder fouten gemaakt en verloopt de samenwerking vlotter, de algehele doorlooptijd wordt dus korter. 
  • In een latere fase zal het onderhoud van de machine ook gemakkelijker zijn. De servicemedewerker kan in uw digital twin direct zien waar bepaalde elementen zich bevinden.

Wilt u overstappen naar 3D?

Klinken deze voordelen van 3D engineering u goed in de oren? We begeleiden u graag bij uw overstap naar 3D. Contacteer ons voor meer informatie of bekijk alvast deze webinar over het onderwerp.

6 redenen waarom u niet om 3D-ontwerp heen kunt

Dit artikel delen ...

Opmerkingen