Maak warmteberekening makkelijk met RiTherm

Autor

30/09/20

Maak warmteberekening makkelijk met RiTherm

Auteur: Robin Vandersyppe Tijd om te lezen: minuut minuten

Wilt u warmteberekeningen doen voor uw elektrische kast? Dan zijn er heel wat factoren waar u rekening mee moet houden. Niet alleen het vermogensverlies van de geplaatste componenten speelt een rol, ook de gelijkheidsfactor, de locatie van de kast, de gemiddelde buitentemperatuur en de voorzieningen in de omgeving.

Kortom: een complexe berekening om te maken. Weet u niet goed waar te beginnen met uw warmteberekening? De RiTherm-applicatie in EPLAN helpt u uit de brand. 

Wat is RiTherm? 

RiTherm is een softwarepakket dat ontwikkeld werd door Rittal om warmteberekeningen uit te voeren voor kasten. Deze software is geïntegreerd in het Data Portal van EPLAN, zodat u er tijdens het uitwerken van projecten gemakkelijk gebruik van kan maken. 

Het voordeel van deze integratie is dat alle gegevens die nodig zijn voor de warmteberekening al in het EPLAN-project zitten. Zodra u de RiTherm-applicatie opstart worden deze gegevens automatisch ingeladen. U hoeft ze enkel te controleren en u kan aan de slag met uw warmteberekening. 

Factoren die uw warmteberekening beïnvloeden

Om de warmteberekening te kunnen doen wordt de volgende informatie vanuit uw project geïmporteerd in RiTherm: 

  • Het maximale vermogensverlies: in EPLAN Pro Panel kan u eigenschappen meegeven aan componenten, zoals het maximale warmteverlies. Wanneer alle componenten in de kast zitten, kan u deze informatie gebruiken om het maximale vermogensverlies te berekenen. 
  • De gelijktijdigheidsfactor: niet alles in de kast draait tegelijkertijd of continue, het gebruik ligt meestal tussen de 65 en 80%. In de praktijk ligt de warmte die in de kast ontstaat daarom meestal lager dan het maximale vermogensverlies.
  • Het vermogensverlies binnen klimaatbereik: dit krijgt u door het maximale vermogensverlies te vermenigvuldigen met de gelijktijdigheidsfactor. 
  • De opstelling: staat de kast binnen of buiten, is er koeling voorzien, zijn alle vlakken van de kast vrij of raakt een wand van de kast een muur? 
  • Wat is de maximale binnen- en buitentemperatuur? En hoe beïnvloedt dit de temperatuur rondom de kast? 
  • Hoe warm mag het in de kast worden? Dit is afhankelijk van de componenten die in de kast zitten (deze informatie kan u terugvinden in de datasheet van de componenten). 

Aan de hand van al deze informatie berekent de software of er extra koeling of ventilatie nodig is

Duidelijke visualisatie in 3D

Zodra u heeft besloten welk type koeling of ventilatie u wilt toevoegen, is het belangrijk om te weten welke toebehoren er nodig zijn en of er bijvoorbeeld extra buizen voorzien moeten worden. 

Met EPLAN Pro Panel kan u de koeling of ventilatie in 3D in de kast plaatsen. Dit maakt het makkelijk om te visualiseren hoe het geheel eruit gaat zien.

Dankzij duidelijke markeringen en pijlen ziet u in een oogopslag waar u niets kan plaatsen (bijvoorbeeld bij de inlaat), waar de koeling optimaal is en hoe de luchtstromen lopen. En ook de warmste plekken in de kast kan u laten oplichten zodat u de koeler optimaal kan positioneren.

Nadat u de warmteberekening heeft afgerond ontvangt u hier bovendien een uitgebreid rapport van. Dit kan u toevoegen aan uw technisch dossier, wat belangrijk is voor de keuring en voor de garantie

Door Ritherm en EPLAN Pro Panel te combineren geniet u tal van voordelen.

De voordelen van RiTherm

Door de RiTherm-applicatie binnen EPLAN te gebruiken geniet u tal van voordelen

  • U vermijdt dubbel werk doordat de nodige informatie uit uw project automatisch in de RiTherm-applicatie geïmporteerd wordt.
  • U weet wat er minimaal nodig is aan koeling/ventilatie, u maakt dus geen onnodige kosten. 
  • U ontvang een duidelijk rapport dat u kan toevoegen aan uw technisch dossier.

6 redenen waarom u niet om 3D-ontwerp heen kunt

Dit artikel delen ...

Opmerkingen