Waarom GIEC volledig inzet op 3D-engineering

Autor

15/12/21

Waarom GIEC volledig inzet op 3D-engineering

Auteur: Guy Willems Tijd om te lezen: minuut minuten

GIEC werd in 2004 opgericht en realiseert elektrische projecten voor industriële klanten. Het bedrijf heeft een elektrische installatieafdeling, een bordenbouwafdeling en een eigen engineeringsafdeling. Deze laatste stelt GIEC in staat om projecten zelf te engineeren. Daarbij ligt de focus op 3D-ontwerp. Ontdek wat de voordelen van deze werkwijze zijn.

Een nieuwe, intuïtieve werkwijze

Voor GIEC de overstap maakte naar 3D, werd engineering uitbesteed aan een extern studiebureau. GIEC liep echter tegen het probleem aan dat deze samenwerking niet altijd vlot verliep. Vragen werden bijvoorbeeld niet snel genoeg beantwoord waardoor projecten onnodig vertraging opliepen. 

Het bedrijf is toen gestart met een eigen engineeringafdeling waar gewerkt wordt met EPLAN Pro Panel Professional, een softwareoplossing die het 3D-ontwerp en de productie van schakelkasten, schakelinstallaties en distributieborden mogelijk maakt.  

Ze waren direct zeer tevreden over het ontwerpen in 3D. ‘Mensen zijn geneigd om de denken dat engineering in 3D moeilijker is dan in 2D, maar eigenlijk is het omgekeerde waar’, aldus Filip Bauwens, Electrical Engineer bij GIEC. ‘Het ontwerpen in 3D is zeer intuïtief. Je kan de componenten bij wijze van spreken verschuiven in de kast.’

De voordelen van 3D engineering

Werken in 3D is niet alleen gemakkelijk, het biedt GIEC diverse andere voordelen

  • De kasten op het plan komen beter overeen met werkelijkheid. Dit komt niet alleen professioneler over, de componenten zijn ook gemakkelijker te herkennen op de tekening. Hierdoor kan de klant de lay-out beter beoordelen.
  • Doordat je de componenten in 3D ziet, ben je steeds zeker dat je met de juiste afmetingen werkt en de kast daadwerkelijk diep genoeg is. Toen er nog in 2D gewerkt werd, kwam het regelmatig voor dat de kasten die voorzien waren niet diep genoeg bleken te zijn voor de componenten. 
  • De macro’s uit het EPLAN Data Portal besparen de engineers van GIEC veel tijd. Dankzij de macro voor de thermische flow zijn ze bijvoorbeeld altijd zeker dat er voldoende ruimte is voorzien voor de koeling van een component
  • De bordenbouwers weten direct hoe het bord eruit gaat zien en ze kunnen veel sneller terugkoppelen naar engineering.
  • De foutenlast voor de lay-out van de borden is omlaag gegaan
  • Wanneer ze borden engineeren waarin veel gaten gemaakt moeten worden, dan kunnen ze nu eenvoudig een DXF-bestand naar Rittal sturen. Rittal boort de gaten dan voor in de kast. Dit bespaart tijd en garandeert een zeer exacte en nette afwerking. 
  • Al met al gaat het werk veel sneller

In deze video vertelt Filip Bauwens zelf over de voordelen van engineeren in 3D: 

Om deze video te bekijken, moet u de functionele cookies accepteren.

Fier op de nieuwe manier van werken

Het bedrijf heeft het opzetten van de eigen engineeringsafdeling direct zeer professioneel aangepakt. Niet alleen is Filip Bauwens een EPLAN Certified Engineer, doordat ze aan een aantal andere criteria voldoen is GIEC ook direct een EPLAN Certified Company.

Filip Bauwens over het EPLAN Certified Engineer examen: ‘Het examen is niet eenvoudig, maar als je dagelijks, en op de juiste manier, met de software van EPLAN werkt dan kan je wel slagen. Het label is voor ons een belangrijk kwaliteitslabel naar klanten toe. Daarnaast bevestigt het dat je correct met deze professionele software werkt en dat geeft een zekere fierheid.’

Stap over op 3D engineering

Wilt u ook overstappen naar engineering in 3D? Onze experts vertellen u graag meer over onze softwareoplossingen. Aarzel dus niet om ons te contacteren

6 redenen waarom u niet om 3D-ontwerp heen kunt

Dit artikel delen ...

Opmerkingen