Zo verloopt het vernieuwde ECE-traject in de praktijk

Autor

24/06/21

Zo verloopt het vernieuwde ECE-traject in de praktijk

Auteur: Sam Coppens Tijd om te lezen: minuut minuten

Onlangs vernieuwden we de ECE- en ECC-trajecten van EPLAN. Zo komt er onder meer een extra specialisatie bovenop de basismodule en is er naast een theoretisch, ook een praktisch examen. Welke opties hebt u en hoe gaat het precies in z'n werk? In deze blogpost verneemt u alle praktische details over het nieuwe traject.

Wat is er nieuw?

Even recapituleren: Bedrijven die gecertificeerde EPLAN-engineers tewerkstellen, kunnen hiermee ook aantonen dat ze de juiste kennis in huis hebt. Om dat te kunnen blijven garanderen, hebben we het EPLAN kennistraject aangepast en verbeterd.

De voornaamste veranderingen zijn:

  1. Een specialisatie
  2. Een praktijkexamen
  3. De internationale erkenning
  4. Geldigheid van 3 jaar

Lees ook meer over het vernieuwde ECC-traject voor bedrijven

Kies één of meerdere specialisaties

In het nieuwe kennistraject kiest u bovenop de verplichte basismodule nu ook een specialisatie. Zo wordt u in de praktijk een certified engineer met een specifieke specialisatie die u extra kunt uitspelen op de markt. 

Het Certified Engineer-traject omvat 18 dagen opleiding, de basismodule, een specialisatie en examen.

De basismodule

In de basismodule leert u de essentials, maar ook andere belangrijke vaardigheden zoals het werken met macro's en artikelbeheer. Ook de nieuwe platform-setup en configuratietraining maken deel uit van de module, waardoor u leert hoe u het EPLAN Platform kan standaardiseren en installeren.

De specialisatie(s)

EPLAN voorziet voor u 3 mogelijke specialisaties. 

  1. 3D-kastontwerp (EPLAN Pro Panel Professional)
  2. Normen en productstructuur (Normgericht ontwerp en documentatie en Productstructurering)
  3. Automatisering (PLC's, automatisering en scripts)

U kiest er minstens één, maar bent ook vrij om er meerdere te volgen.

Theoretisch én praktijkexamen

Na de doorgedreven opleiding bent u klaargestoomd voor het examen. Dat bestaat vanaf nu uit zowel een theoretisch als een praktijkexamen. Bij EPLAN doen we er alles aan om u deze tests in optimale omstandigheden te laten afleggen.

Deze test wordt uitgevoerd door een onafhankelijk instituut dat bepaalt welke EPLAN-gerelateerde vaardigheden belangrijk zijn. Tijdens onze opleiding komt u al te weten waar de focuspunten van het instituut liggen.

Verspreid over meerdere dagen starten we met het herhalen van de belangrijkste punten, overlopen we best practices en krijgt u ruim de tijd om vragen te stellen of problemen voor te leggen. We tonen u hoe het theoretisch examen in elkaar zit en schotelen u ook een proefexamen voor. 

Ook op de dag van het praktijkexamen krijgt u in de voormiddag ruim de tijd om te oefenen. Het examen zelf bestaat uit een afgewerkt project met foutmeldingen. De opdracht is om deze fouten volgens de regels van de kunst op te lossen in EPLAN.

Behaalt u een score van minder dan 60%? Dan krijgt u dezelfde dag nog de kans om het opnieuw te proberen. U krijgt in totaal 3 kansen per jaar.

Internationale erkenning

In tegenstelling tot voordien, wordt het examen nu in Duitsland opgesteld. Dit heeft als rechtstreeks gevolg dat nu automatisch aan een internationale kwaliteitsnorm voldoet. Gaat u bijvoorbeeld in het buitenland aan de slag, dan heeft uw certificaat ook daar hetzelfde gewicht. De geldigheid van dat certificaat is trouwens verlengd tot 3 jaar, wat ook geldt voor de hercertificering.

En nog wat extraatjes

Naast de extra kennis en erkenning die u vergaart, geniet u als ECE nog wat extraatjes. Zo zullen er seminaries en events exclusief voor EPLAN Certified Engineers plaatsvinden, krijgt u als eerste info over nieuwe releases en kan u ons altijd vragen stellen bij concrete problemen of uitdagingen met uw EPLAN-project.

Wilt u ook EPLAN Certified Engineer worden?

New call-to-action

Dit artikel delen ...

Opmerkingen