Welke 3D-tool heeft u nodig: EPLAN Harness proD of EPLAN Pro Panel? Tips
17/07/20

Welke 3D-tool heeft u nodig: EPLAN Harness proD of EPLAN Pro Panel?

Auteur: Lee Nysten

Onze klanten merken dikwijls terecht op dat EPLAN twee 3D-oplossingen in het EPLAN Platform heeft: EPLAN Pro Panel en EPLAN Harness proD. Maar wat is nu het verschil tussen beide systemen?

Beide tools zijn bedoeld voor de bedrading van digital twins, maar elk heeft zijn eigen specifieke toepassing

  • EPLAN Pro Panel wordt gebruikt voor het ontwerpen van verdeel- en schakelborden
  • EPLAN Harness proD voor het ontwerpen van kabelbomen voor machines of speciale voertuigen. 

In deze blogpost vertellen we u meer over de specifieke toepassing van elk van deze tools en ontdekt u welke tool het meest geschikt is voor u.

EPLAN Pro Panel: creëer een volledig gedefinieerde 3D-twin

Het werkproces in EPLAN Pro Panel start vanuit het elektrisch schema in EPLAN Electric P8. Hierin zijn alle actieve componenten gedefinieerd. Vervolgens selecteert en plaatst u de behuizing in de 3D-omgeving van EPLAN Pro Panel. 

Op de montageplaat worden draadkokers en DIN-rails geplaatst. Hierna kunnen de componenten geplaatste worden met behulp van de drag & drop-functie. 

De routering wordt, aan de hand van de 3D-omgeving en het schema, automatisch gedaan. Het resultaat? Een volledig gedefinieerde digital twin

EPLAN Harness proD: routeren in een 3D-omgeving

Idealiter start het ontwerpproces in EPLAN Harness proD met een mechanisch 3D-model (van de machine, het toestel of het voertuig) in combinatie met het elektrische schema in EPLAN Electric P8. Nadat u beide in de EPLAN Harness proD-omgeving geïmporteerd heeft, kunnen alle componenten die aangesloten moeten worden (connectoren, klemmen, lampen, …) geplaatst worden. 

Hierna definieert u de routeringspaden doorheen de volledige machine, waarna EPLAN Harness proD de verbindingen automatisch zal routeren via de voorgedefinieerde paden. Als laatste kunnen de nodige beschermingen en bevestigingen aangebracht worden rond de kabelboom.

Welke 3D-tool kiest u best?

Werkt u als machinebouwer? Dan zal u waarschijnlijk zowel een stuurkast als een kabelboom voor de bedrading van de machine ontwerpen. In dit geval zijn beide tools handig voor u. Ontwerp eerst de kast in EPLAN Pro Panel en integreer dit model vervolgens in EPLAN Harness proD om de bekabeling van de machine te ontwerpen.

6 redenen waarom u niet om 3D-ontwerp heen kunt

Diesen Artikel teilen ...

Kommentar verfassen