Autor
De 5 belangrijkste redenen waarom u moet overschakelen op 3D-ontwerp
1. Het is gewoon gemakkelijker
Het is eenvoudiger om een schakelkast in 3D te ontwerpen dan in 2D. Dat heeft uiteraard te maken met het visuele aspect dat meespeelt. En wie eenvoud zegt, zegt tegelijk snelheid. Of beter nog: efficiëntie. We garanderen dat het ontwerp in 3D sneller verloopt dan in 2D.
2. Hogere detailgraad
Overkomt het u ook weleens dat u bepaalde componenten vergeten bent tijdens het ontwerp- of engineeringsproces? Het is een euvel dat we wel vaker tegenkomen bij onze klanten. U dient dan – ad hoc – deze componenten toe te voegen, wat er bijvoorbeeld toe kan leiden dat een schakelkast te klein is om alle componenten te kunnen plaatsen.
Dat is verleden tijd met 3D-ontwerp. Dankzij de 3D-weergave, ook wel het virtual prototype genoemd, beschikt de gebruiker over een hogere detailgraad, waardoor het plaatsen van componenten gemakkelijker wordt. Met 3D-ontwerp houdt de software automatisch rekening met de inbouwafstanden en minimumafstanden die door de fabrikant zijn opgegeven, maar ook met de correcte positionering van onderdelen, kabelgoten en montagerails. U bent in staat om op een eenvoudige manier aan collision control te doen, waardoor uw foutenlast drastisch verlaagt. U ontdekt uw fouten immers in het virtual prototype en niet meer tijdens het productieproces. Tijdswinst gegarandeerd!
3D-software houdt onder meer rekening met inbouwafstanden, waardoor u makkelijker aan collision control kunt doen.
3. Automatische bedrading
De onderstaande tabel geeft de verschillende onderdelen weer tijdens het productieproces van een schakelkast. Wat opvalt: de bedrading (of wiring) is het meest tijdsconsumerende onderdeel bij de productie van een distributiebord. Het is logischerwijze hier dat het grootste rendement te halen valt.
Maar begint u aan de draadconfectie? Hoe zorgt u ervoor dat u de bedrading zo efficiënt mogelijk aanpakt?
De gouden tip is simpel: werk in 3D. Waarom? Minder fouten in de werkplaats, een hogere efficiëntie en kortere time-to-market. Maar wat verstaan we hier eigenlijk onder. We lijsten het hieronder even voor u op:
- Werk met bedradingslijsten: in het bedradingsproces werken veel monteurs nog met afgeprinte schema’s. Door met bedradingslijsten te werken, koppelen we het ontwerp los van de bedrading. Met andere woorden, uw monteur moet niet meer in staat zijn om een – ingewikkeld – elektrisch schema te lezen. Daardoor kan anders geschoold personeel dezelfde taak ook uitvoeren.
- Schakel (half)automatische draadconfectiemachines in: er zijn tal van oplossingen die het bedradingsproces efficiënter laten verlopen. Denk maar aan de Rittal Wire Terminal WT. Zo kunt u gebruik maken van halfautomatische machines die een single wire behandelen tot een afgewerkte draad. Of u kunt machines inschakelen die een gehele import van draadinformatie behandelen, zodat deze alleen nog gerouteerd en gemonteerd moeten worden.
- Doe een beroep op externe hulp: (half)automatische bedradingsmachines kunnen een flinke hap uit uw budget halen. Een alternatief kan een partner zijn die uw draden per project op maat samenstelt.
Door met bedradingslijsten te werken, koppelt u het ontwerp los van de bedrading.
4. Koppeling met een CNC-machine wordt mogelijk
Nog een leuk voordeel van 3D: u kunt op een efficiënte manier uw 3D-data doorsturen naar een (CNC-)machine. Denk maar aan de Rittal Perforex bewerkingsmachine. Bij het ontwerp in 3D kan de ontwerper boorgaten voorzien die aangestuurd kunnen worden door zo’n CNC-machine. Dat zorgt voor hoge flexibiliteit bij last minute wijzigingen, net voor het productieproces. Daarnaast is het mogelijk om varianten van de boring te maken wanneer de klant wil tappen of boren indien hij DIN-rails gebruikt.
Gedaan dus met het manueel boren van de boorgaten. Gedaan met foute boorgaten. Productiemedewerkers krijgen tijd om zich te focussen op belangrijkere taken.
U kunt eenvoudig de 3D-data exporteren naar een CNC-machine.
5. Klimaatberekening wordt makkelijker
Ook mogelijk dankzij 3D-ontwerp: klimaatberekening. Dankzij de functie Thermal Design integration, een functie binnen EPLAN Pro Panel, kunt u er op een slimme manier voor zorgen dat schakelkasten op de meest efficiënte manier gekoeld worden.
Door de integratie van het EPLAN Data Portal en Rittal Therm in EPLAN Pro Panel, kunt u eenvoudig de juiste koelunit selecteren voor uw ontwerp. EPLAN Pro Panel laat daarbij mogelijke hotspots zien. Zo ziet u onmiddellijk of de schakelkast over een correcte koeling beschikt en ziet u de meest optimale geklimatiseerde zone.
Uiteraard zijn er meer redenen om voor ontwerp met 3D te kiezen. Neem contact met ons op om te kijken hoe u 3D-ontwerp kunt implementeren in uw dagelijkse werking.
Dankzij Thermal Design integration wordt klimaatberekening eenvoudiger.
Wilt u weten of de overstap naar 3D iets voor u is?
Met de Panel building Automation Matrix (PAM) kunnen we tot in detail analyseren hoeveel efficiënter u vandaag werkt. U ontvangt een rapport met concrete verbeterpunten.
Opmerkingen