Autor

12/02/20

Panel building challenge (6) – nog makkelijker bedraden

Auteur: Robin Vandersyppe Tijd om te lezen: minuut minuten

De bedrading van elektrische schakelkasten is nog nooit zo eenvoudig geweest. Met EPLAN Smart Wiring gebruikt u een digitale handleiding om de schakelkast stap voor stap te bedraden, wat het hele proces aanzienlijk eenvoudiger maakt.

De bedrading is de grootste kost tijdens de productie van een elektrisch schakelkbord. Het is daarom erg belangrijk dat u zich focust om deze processtap efficiënter te maken.

Bedradingsgrafiek NLDeze grafiek laat zien welk onderdeel de grootste invloed heeft op de kosten bij de productie van een elektrische schakelkast.

Nadat de draden zelf zijn voorbereid (zie onze blogpost over draadconfectie) is het tijd om het paneel te bedraden. Vaak is het aan de persoon die de bedrading uitvoert om te beslissen over de precieze routing van de draden en om ervoor te zorgen dat de draden die moeten worden gescheiden - bijvoorbeeld voedingskabels en die met low-level signalen - uit elkaar worden gehouden. Daarnaast moeten ze weten welke draden in het bord zijn aangebracht en aangesloten en welke draden nog moeten gebeuren. Dat werkt fouten in de hand en zorgt voor een langere time-to-market.

Elke draad eenvoudig visualiseren

Het kan natuurlijk een stuk gemakkelijker. Als het bord is ontworpen met EPLAN Pro Panel (3D computer aided engineering (CAE) elektrotechnische ontwerpsoftware), kan de elektrotechnisch engineer het traject van elke afzonderlijke draad in 3D visualiseren. Zo kan hij de installatie van de draden zo efficiënt mogelijk maken. Tegelijk garandeert hij dat de capaciteit van de kabelgoten niet overschreden wordt.

Bijkomend voordeel: EPLAN Pro Panel genereert eenvoudig en automatisch tekeningen die alle informatie bevatten voor de persoon die de bedrading op de werkvloer uitvoert. De schema’s tonen het traject, de eindpunten, de aanduiding, de grootte en de kleur van elke kabel, wat de bedrading sneller en gemakkelijker maakt en het risico op fouten sterk vermindert. En minder fouten betekenen een extra tijdsbesparing wanneer u het schakelbord bijvoorbeeld gaat testen.

Hoe geef ik bedradingslijsten weer in EPLAN Pro Panel? En hoe importeer ik deze in EPLAN Smart Wiring?

Mis geen draad meer

Een ander groot voordeel is de uniformiteit. Als u gebruik maakt van gedetailleerde bedradingstekeningen, kunt u er zeker van zijn dat als u twee of meer panelen met hetzelfde ontwerp produceert, de bedrading in elk van de panelen identiek zal zijn. Dat maakt het leven veel eenvoudiger als de elektrische schakelkasten ooit moeten worden aangepast of onderhouden.

Voor degenen die EPLAN Pro Panel samen met EPLAN Smart Wiring gebruiken is er nog een belangrijk voordeel: de draden kunnen worden weergegeven op een laptop- of tabletscherm op de werkvloer. Het verloop van de bedrading kan in realtime worden geregistreerd op het scherm. Met deze extra functionaliteit is het vrijwel onmogelijk om draden te missen. Zelfs wanneer een bedradingsklus die door de ene persoon is gestart, door een andere persoon moet worden uitgevoerd.

6 redenen waarom u niet om 3D-ontwerp heen kunt

Dit artikel delen ...

Opmerkingen