blog wiring

Autor

19/12/19

Panel building challenge (5) – bedraden zonder zorgen

Auteur: Danny Van de Perre Tijd om te lezen: minuut minuten

Als bordenbouwer weet u dat draadconfectie en bedrading complex en tijdrovend kunnen zijn. Deze fase van het productieproces bestaat uit meerdere tussenstappen waar gemakkelijk fouten in sluipen. Een efficiënte inrichting van dit proces zorgt voor een flinke verhoging van uw rendement bij de productie van een elektrische schakelkast.

Veel voorbereiding voor het bedraden zelf

Dat draadconfectie tijdrovend is, bewijst het onderstaande voorbeeld. Voor hij effectief kan bedraden, moet de bedrader de juiste draad kiezen, rekening houdend met de doorsnede, het manteltype en de kleur van de mantel. Als het goed is staan er details op de schema’s, maar dat is niet altijd het geval. Vervolgens moet hij de beste route voor de draad bepalen, de lengte van elke draad berekenen, meten en knippen. Daarna moet de bedrader de uiteinden strippen, kabelhoedjes aanbrengen en kabelmarkeringen toevoegen.

Pas als dat allemaal is gebeurd, is hij klaar om de bedrading in de kast te gaan monteren! Alleen al de voorbereiding neemt gigantisch veel tijd in beslag.

 

Bedradingsgrafiek NLDraadconfectie en labeling neemt veruit de meeste tijd in beslag bij de productie van een elektrische schakelkast.

Bedradingslijsten en draadmarkering

Maar er is hulp mogelijk! Als uw engineers met EPLAN Pro Panel werken, levert dit makkelijk werkbare bedradingslijsten op die de afmetingen, het type isolatie, de kleur en de exacte lengte weergeven, samen met details van de aansluitpunten. EPLAN Pro Panel stuurt ook details van de draadmarkering naar uw printer, zodat u altijd zeker kunt zijn dat u alle benodigde markeringen bij de hand heeft.

Met EPLAN Pro Panel kunt u makkelijk bedradingslijsten exporteren.

Die manier van werken scheelt u veel tijd. U hoeft niet langer handmatig de draadlengtes te berekenen. Daarnaast moet u niet meer zoeken naar de juiste draadmarkeringen. Dat helpt om de hoeveelheid draadafval te minimaliseren omdat de juiste lengte voor elke draad wordt opgegeven. Daarnaast bent u er zo ook zeker van dat de juiste kabel voor de juiste verbinding wordt gebruikt.

Zoals u in de grafiek bovenaan kunt lezen, kunt u door de bedrading efficiënt in te richten een tijd de bedradingstijd met liefst 45% verminderen. Dat betekent grote kostenbesparingen en hogere productiviteit.

Draadconfectiemachine

Het is zelfs mogelijk het tijdsbeslag van draadconfectie nog verder terug te brengen door te investeren in een draadconfectiemachine. Denk maar aan de Wire Terminal WT van Rittal. Deze machines produceren draden op basis van data direct vanuit EPLAN Pro Panel. Daarmee reduceert u het werk en de moeite tot een minimum.

6 redenen waarom u niet om 3D-ontwerp heen kunt

Dit artikel delen ...

Opmerkingen