Optimaliseer uw productieproces: ontwikkel uw nagelbord in een 3D-omgeving Tips
19/08/20

Optimaliseer uw productieproces: ontwikkel uw nagelbord in een 3D-omgeving

Auteur: Lee Nysten

Door met kabelbomen te werken, optimaliseert u uw productieproces. Wilt u nog efficiënter werken? Gebruik dan EPLAN Harness proD. Deze oplossing maakt het mogelijk om aan de hand van uw 3D-model een nagelbord of kabeltekening te genereren. Ontdek er meer over!

De nadelen van een niet-digitale werkwijze

Een kabelboom wordt gemaakt op een nagelbord. Er zijn twee gangbare manier om dit nagelbord te maken

  • Aan de hand van het prototype van de machine wordt een eerste kabelboom gemaakt. Daarna wordt de kabelboom uit de machine gehaald, de lengte van de draden opgemeten en wordt er een nagelbord gemaakt.
  • De afstanden worden opgemeten op het prototype. Aan de hand van deze metingen wordt manueel een nagelbord getekend. 

Beide methodes zijn niet optimaal. Bij het handmatig opmeten van de afstanden sluipt er al snel een foutje in. Daarnaast komt het regelmatig voor dat de monteur niet dezelfde route volgt als de persoon die de de opmetingen deed; dit zorgt voor verwarring en vertraagt het productieproces.  

Bedraden in een 3D-omgeving

Klinkt het bovenstaande u bekend in de oren? Dankzij EPLAN Harness proD behoren dergelijke misverstanden en fouten voortaan tot het verleden. 

Importeer eenvoudig uw elektrisch schema uit EPLAN Electric P8 en uw 3D-model in de software. De bedrading wordt vervolgens virtueel uitgevoerd in de 3D-omgeving. De engineer hoeft enkel de juiste connector te plaatsen en de software selecteert automatisch de juiste aansluitpinnen, passende bij de connector en draadsectie. 

Vervolgens genereert de software aan de hand van dit 3D-model een zeer gedetailleerd nagelbord of kabeltekening, die de engineer naderhand kan verfijnen. Vervolgens kan een volledige BOM (Bill of Material) geëxporteerd worden om de nodige componenten aan te kopen.

Daarnaast kan u ook een draadlijst genereren met de kleur, lengte, sectie en afwerking van iedere verbinding. Deze informatie kan vervolgens doorgestuurd worden naar automatische draadconfectiemachines om nog meer tijd te winnen.

EPLAN Harness proD is geschikt voor zowel complexere kabelbomen met meerdere aftakkingen als kleine kabelbomen en vooraf gemaakte kabels.  Het resultaat is telkens hetzelfde: u genereert duidelijke en gedetailleerde productiedocumentatie.

De voordelen van EPLAN Harness proD

Wanneer u gebruik maakt van EPLAN Harness proD voor het maken van kabeltekeningen of nagelborden, biedt dit verschillende voordelen

  • Tijdswinst: u hoeft niet te wachten totdat het prototype af is. Zodra u een 3D-model hebt, kan u starten met het maken van het nagelbord en de kabelbomen. 
  • Duidelijke en gedetailleerde documentatie
  • Manuele meetfouten worden vermeden
  • Er is geen verwarring meer over de juiste route voor de bekabeling. 
  • Er kan gewerkt worden met een uniforme artikeldatabank om de informatieoverdracht te optimaliseren. 

EPLAN Harness proD is geschikt voor elk type 3D-model, ongeacht het programma waar deze mee gemaakt is.

New call-to-action

Diesen Artikel teilen ...

Kommentar verfassen