Grote tijdwinst voor EEG dankzij digitalisatie - EPLAN

Autor

13/07/20

[Interview] Grote tijdwinst voor EEG dankzij digitalisatie

Auteur: Robin Vandersyppe Tijd om te lezen: minuut minuten

De EEG Group is een multitechnisch disciplinair bedrijf dat actief is in de technologie- en installatiewereld. Het is een snelgroeiend familiebedrijf dat inmiddels 850 mensen in dienst heeft. De technologiegroep zet in op innovatie en speelt een toonaangevende rol op het vlak van technische installaties, vernieuwende technologieën, energiebeheer en operationeel beheer op lange termijn.

Een paar jaar geleden veranderde EEG, met ondersteuning van EPLAN, de manier van werken drastisch. Dit leverde het bedrijf een tijdwinst van maar liefst 50% op. We spreken met Thomas Decorte, technisch tekenaar en bordenbouwer bij EEG, over de ingrijpende effecten van digitalisatie. 

Hoe zag jullie bedrijfsproces er vroeger uit? 

Onze werkwijze was erg manueel. We namen coördinaten voor boorgaten handmatig over en overliepen het elektrisch schema manueel op zoek naar graveerwerk.

Tegen welke problemen liepen jullie aan?

Zowel de engineer, bordenbouwer als de aankoopverantwoordelijke waren veel tijd kwijt met het overtypen van informatie. Werk werd vaak dubbel gedaan en er slopen ongemerkt fouten in het proces. Bijkomend werkten we met schema’s zonder materiaal- of klemmenlijsten, hadden we geen gestandaardiseerde manier om schema’s te maken en voorzagen we geen lay-out van de borden. Kortom: het was een frustrerende, tijdrovende en inefficiënte manier van werken. 

Wanneer hebben jullie besloten om jullie werkwijze aan te passen?

In 2018 hebben we besloten om onze processen onder de loep te nemen. We hebben de experts van EPLAN ingeschakeld en zij hebben een grondige studie gedaan van onze werkwijze (AS-IS). Vervolgens hebben ze een duidelijk stappenplan voor ons opgesteld voor de optimalisatie van onze processen.

IMG_20191004_111630

Na een eerste analyse van de werkwijze door EPLAN, heeft de EEG Group stapsgewijs het engineerings- en productieproces geoptimaliseerd. 

Wat was de eerste stap op weg naar optimalisatie? 

Met dit stappenplan in de hand, en nadat we al onze opties uitgebreid bestudeerd hadden, kozen we er uiteindelijk voor om onze processen te optimaliseren met EPLAN Pro Panel en EPLAN Cogineer. Ook hebben we een beroep gedaan op het Rittal ModCenter om alle HVAC-borden te voorzien van boorgaten of uitsparingen.

Op welke manier is jullie werkwijze hierdoor veranderd?

Onze elektrische engineeringsafdeling gebruikt EPLAN Pro Panel nu voor de bordlay-out van zowel Rittal-kasten als custom-made kasten. Hierdoor gaat het engineeren van de schema’s sneller en er wordt direct een lay-out van de kast gemaakt. 

Dankzij deze lay-out weet de engineering al tijdens de engineeringsfase hoe groot de kast gaat zijn. Dit maakt het mogelijk om, nog voordat de kast in productie gaat, eventuele problemen te signaleren en op te lossen. Op deze manier voorkomen we problemen op de werf en werken we efficiënter.

Al onze vestigingen werken nu volgens dezelfde standaard. De invoering van een basisproject met uitgebreide (meertalige) formulieren maakt groei makkelijker, zowel in Vlaanderen als in Wallonië. Dankzij EPLAN Cogineer werken we nu met gestandaardiseerde macro’s en kunnen grote delen van een schema automatisch gegenereerd worden. Dit bespaart ons veel tijd.

De connectie met het Rittal ModCenter neemt ons het tijdrovende mechanische werk uit handen. We exporteren digitale schema’s uit EPLAN Pro Panel naar Rittal en verder hoeft er niets meer gedaan te worden, de bestanden zijn immers reeds op Rittal afgestemd.

Zijn jullie tevreden over de ondersteuning van EPLAN?

Absoluut, de experts van EPLAN analyseerden niet alleen ons bedrijfsproces, ze hielpen ons ook bij de implementatie van EPLAN Pro Panel en het opzetten van EPLAN Cogineer. Om een goede start te garanderen, volgden onze medewerkers intern een opleiding van vijf dagen bij EPLAN om met de nieuwe software te leren werken. Naderhand zijn er ook een aantal opvolgdagen georganiseerd, om aanvullende vragen en problemen te tackelen.

IMG_20191004_113430

De EPLAN experts ondersteunden de EEG Group bij de implementatie van EPLAN Pro Panel en het opzetten van EPLAN Cogineer. 

Hoe hebben jullie het gehele proces ervaren?

De overgang naar de nieuwe manier van werken niet altijd eenvoudig voor ons. We pakten veel zaken tegelijk aan en dat vroeg veel aanpassingsvermogen van onze medewerkers. Inmiddels profiteren zowel onze medewerkers als de klanten van deze nieuwe werkwijze. 

Welke voordelen biedt digitalisatie jullie?

De digitale omschakeling heeft diverse voordelen:

  • Doordat we efficiënter werken, kunnen we kasten sneller leveren. In dezelfde tijdspanne verzetten we nu dubbel zoveel werk. Met verdere optimalisaties kan onze productiviteit nog meer stijgen.
  • Er worden veel minder fouten gemaakt. Dit dankzij een goede standaardisatie met EPLAN Cogineer. Daarnaast zorgt de omschakeling naar EPLAN Pro Panel ervoor dat fouten in de diepte of hoogte niet meer voorkomen.
  • De voorbereiding van de bekabeling verloopt vlotter. 
  • Tijdrovend, manueel werk zoals het overtypen van lijsten voor labeling is verleden tijd.
  • Fouten worden eerder opgemerkt, waardoor de doorlooptijd van projecten korter is. 
  • De lay-out moet niet meer worden overgeplaatst op de montageplaat, veel meet- en aftekenwerk doen we nu digitaal.
  • Onze klanten zijn zeer tevreden, zij weten nu van tevoren hoe groot het elektrisch schakelbord zal zijn en kunnen op voorhand over de plaatsing nadenken. De aangeleverde schema’s zijn bovendien completer en compacter.

6 redenen waarom u niet om 3D-ontwerp heen kunt

Dit artikel delen ...

Opmerkingen