Autor
Geen tijd voor geautomatiseerde engineering? Geen excuses meer!
De digitale transformatie, automatisering, standaardisatie - het zijn onderwerpen die al jaren op de agenda staan van veel gevestigde industriële bedrijven. In de alledaagse praktijk dringen ze echter nog niet door. EPLAN eBUILD, onze cloud-gebaseerde oplossing, biedt nu een nieuwe methodologie die het gemakkelijker maakt om direct aan de slag te gaan met geautomatiseerde engineering. Het concept: automatisch schema's genereren, eenvoudig templates hergebruiken en het opbouwen van bibliotheken in de cloud om engineeringsprocessen te standaardiseren.
Niets staat u nog in de weg om te starten met geautomatiseerde engineering. Toch horen we nog regelmatig verschillende excuses om het onderwerp automatisering niet aan te pakken. In dit blogartikel geven we tegenargumenten tegen vijf van deze excuses: ontdek waarom het de hoogste tijd is om aan de slag te gaan!
1) "In het midden van een crisis? Nu is niet het moment om te investeren in digitalisering!"
De orderportefeuilles liepen al jaren over. Industriële bedrijven over de hele wereld sinds de coronacrisis te kampen met afnemende orders, ook al was er begin dit jaar geen sprake van. Is dit wel het juiste moment om na te denken over automatisering en de digitale transformatie?
Ja, dat is het zeker. Juist in tijden van crisis, is het belangrijk om de toekomst in de gaten te houden. Uit recente onderzoeken blijkt dat een meerderheid van de besluitvormers binnen bedrijven dit ook zo zien. Wereldwijd zegt 62 procent van de ondervraagden een hogere prioriteit te willen geven aan de digitale transformatie die zich voltrekt, terwijl nog eens 56 procent van de ondervraagden van plan is hun investeringen op dit gebied te verhogen.
Zelfs als we de crisis even buiten beschouwing laten, is en blijft het van cruciaal belang dat bedrijven voortdurend openstaan voor verdere ontwikkeling om niet achter te blijven op de concurrentie. Uwe Harder, directeur van de Duitstalige landen op het gebied van Professional Services, legt uit: "Veel bedrijven worden geconfronteerd met het probleem van nationale en internationale concurrentiedruk en hebben de taak om op de een of andere manier efficiënter te worden in hun processen. We hebben het allemaal over digitalisering, over de 'digital twin’, over papierloze productie. Wat ten grondslag ligt aan al deze begrippen is natuurlijk het verhogen van de kwaliteit van engineering.”
2) "We hebben er niet genoeg personeel voor. We kunnen onze huidige dagelijkse activiteiten nauwelijks bijbenen!"
Of er nu sprake is van economische groei of een crisis, het tekort aan vakmensen is een voortdurend probleem bij de engineering in de machinebouw en bordenbouw. Bedrijven hebben vaak net genoeg medewerkers om de dagelijkse taken uit te voeren. Waarom zou u dan capaciteit voor automatiseringsprojecten willen realiseren? Simpelweg omdat het bijna altijd de moeite waard is! Een van de dingen die het automatiseren van engineeringsprocessen voor bedrijven kan doen, is ervoor zorgen dat er geen kopieer- en plakfouten meer optreden bij het maken van schema's. Bovendien vermindert de tijd die nodig is voor het handmatig ontwerpen van engineeringsprojecten enorm.
De Engineering 4.0-studie van EPLAN en het Europese 4.0 Transformatiecentrum van de RWTH Aachen Universiteit delen de weg van handmatige naar volledig geautomatiseerde engineering op in vijf stappen. Dit noemen we eLevels. Dit stappenplan visualiseert het enorme potentieel dat iedere vooruitgang in eLevel ontketent voor bedrijven. In vergelijking met de meer conventionele schematisering kan het gebruik van een macrobibliotheek voor productfuncties (eLevel 3) tot 40 procent van de benodigde tijd besparen, terwijl gedeeltelijke automatisering (eLevel 4) zelfs tot 60 procent van de benodigde tijd kan besparen. Natuurlijk betekent ‘nivellering’ ook dat er eerst geïnvesteerd zal moeten worden in het standaardiseringsproces. De studie toont echter aan dat dit uiteindelijk de moeite waard is voor de meeste bedrijven - zelfs tot en met het allerhoogste niveau van efficiëntie (zie grafiek).
Hoe hoger het beoogde eLevel, hoe groter de inspanningen op het gebied van standaardisatie zullen zijn. De ontwerptijd voor engineeringprojecten neemt aanzienlijk af in de hogere eLevels. (Bron: Engineering 4.0 studie)
3) "Standaardisatie, automatisering... Dat klinkt allemaal goed, maar we staan er alleen voor bij de implementatie!"
Elk bedrijf heeft een soort individuele ‘sweet spot’ die de perfecte balans vormt tussen handmatige inspanningen en standaardisatie-inspanningen. Maar hoe ontdekt u waar u en uw bedrijf staan en welk optimalisatiepotentieel er in uw proces- en IT-structuren sluimert?
De diensten van EPLAN kunnen u ondersteunen bij het bepalen van het huidige eLevel van uw bedrijf en het verhogen hiervan. "We bieden bedrijven uitgebreide workshops, certificeringsmogelijkheden en adviesdiensten met deskundigen die gebruik maken van bewezen methoden,” vertelt Bernd Schewior, EPLAN Senior Vice President voor Global Professional Services. "We gebruiken deze om specifieke aanbevelingen te kunnen doen, die klanten direct toepassen in hun projecten. Overigens kunnen al onze consultancydiensten ook online worden gebruikt met behulp van remote access.”
4) "We zijn maar een klein bedrijf. De inspanningen die nodig zijn voor de invoering van automatisering zijn niet de moeite waard voor onze één of twee engineeringmedewerkers.”
De Engineering 4.0-studie toont aan dat geautomatiseerde werkmethoden de moeite waard kunnen zijn, ongeacht de grootte van een bedrijf. De positieve effecten van de tijdsbesparing zijn juist duidelijker te zien als er maar een paar medewerkers in dienst zijn. Elke minuut die een gebruiker van engineeringsoftware niet hoeft te besteden aan het handmatig creëren van schema's of het corrigeren van kopieer- en plakfouten is kostbare tijd die gebruikt kan worden voor complexere taken. Kortom: standaardisatie en automatisering creëren tijd voor nieuwe ideeën en innovaties - extra tijd om kleinere bedrijven groter te maken.
5) "Het zal veel te veel tijd kosten om onze EPLAN database op te schonen."
Toegegeven, als het gaat om engineeringsprocessen voor een heel bedrijf te verhogen naar een nieuw eLevel, heb je ervaren gebruikers nodig. Zij moeten bekend zijn met de bijbehorende software en klaar zijn om nieuwe standaarden te creëren, zonder te vervallen in oude werkgewoontes. De intrede in geautomatiseerde engineering kan enkel slagen met een ‘schoon’ fundament.
Op dat principe is het volledige plan van EPLAN eBUILD gebaseerd: gebruikers die diepgaande kennis hebben van de EPLAN macrotechnologie stellen gestandaardiseerde template-bibliotheken op met vaak gebruikte subcircuits. Deze kunnen vervolgens beschikbaar worden gesteld voor gebruik binnen het hele bedrijf in de cloud. Deze basis maakt het voor medewerkers met zeer weinig kennis van EPLAN mogelijk om met een paar klikken automatisch schema's te creëren. En niet te vergeten, bedrijven en gebruikers worden bij het creëren van de basis voor deze engineering niet aan hun lot overgelaten. "Een van de dingen die EPLAN biedt, is substantiële ondersteuning voor het systematisch opzetten van macrobibliotheken in EPLAN Electric P8, evenals individuele advisering en producttraining voor gebruikers,” aldus Schewior. "Een specifieke medewerker die op de hoogte gebracht moet worden, kan zelfs hulp krijgen van een EPLAN Personal Coach.”
Bent u er nog steeds niet van overtuigd dat de weg naar automatische engineering de moeite waard is? Probeer het dan gewoon zelf met EPLAN eBUILD Free!
Automatisch schema's genereren met behulp van reeds bewezen templates van EPLAN experts en prestigieuze fabrikanten? EPLAN eBUILD Free maakt dit mogelijk! De gratis trial is nu beschikbaar in de EPLAN ePULSE cloudomgeving.
Opmerkingen