Eigenschappen in bulk bewerken: kent u dit handige trucje al?

Autor

11/02/21

Eigenschappen in bulk bewerken: kent u dit handige trucje al?

Auteur: Danny Van de Perre Tijd om te lezen: minuut minuten

Moet er binnen een bestaand EPLAN-project een grote hoeveelheid data worden aangepast? Bijvoorbeeld omdat u feedback heeft ontvangen van de klant of omdat u zelf een foutje heeft ontdekt in een project? Dan kunnen deze aanpassingen u veel tijd kosten. 

Het is bovendien vaak een omslachtig werkje aangezien de informatie verspreid staat over diverse pagina’s waardoor u het overzicht al snel kwijt raakt. Gelukkig bestaat er een efficiënt manier om eigenschappen in bulk aan te passen. In deze blogpost leest u er meer over. 

Zo bewerkt u snel eigenschappen binnen een project

Wist u dat er in EPLAN een functie bestaat die het zeer eenvoudig maakt om binnen een bestaand schema de eigenschappen van objecttypes zoals pagina’s in bulk te bewerken? Kalbenamen, kabeltypes, klemmenstroken, plc’s, padfunctieteksten, IO-lijsten, pagina omschrijvingen, kabeleigenschappen … u past alles aan in een handomdraai

Hoe? Door de eigenschappen extern te bewerken en daarna weer te importeren:

  1. Selecteer een project of een deel ervan. 
  2. Ga naar hulpprogramma’s en kies ‘eigenschappen extern bewerken’. 
  3. Selecteer de gewenste objecttypes. 
  4. Klik op ‘exporteren’. U kunt de data exporteren als Excel, .txt-bestand of XML-bestand. 
  5. In het geëxporteerde best and staan alle eigenschappen die u nodig heeft overzichtelijk naast elkaar. U kunt de data nu dus gemakkelijk bewerken. 
  6. Als u het bestand hierna weer importeert, worden al uw wijzigingen en aanvullingen automatisch aangepast binnen uw project. 

Meer weten over deze functie? De onderstaande video toont u stap voor stap hoe u deze methode toepast. 

Extra mogelijkheden 

Nieuwe pagina toevoegen

Behalve voor het bewerken van eigenschappen kunt u deze methode ook gebruiken om een nieuwe pagina toe te voegen aan uw schema. U maakt in het geëxporteerde bestand een nieuwe regel aan, vult de relevante eigenschappen en een paginacode in (dit bepaalt waar in het schema de pagina moet worden toegevoegd) en importeert het bestand vervolgens weer in EPLAN. De nieuwe pagina wordt automatisch op de juiste plek toegevoegd aan uw schema. 

Vertalingen 

Daarnaast kunt u deze methode ook gebruiken om vertalingen toe te voegen, talen zijn immers ook eigenschappen. Het voordeel hiervan is dat u de verschillende talen overzichtelijk naast elkaar ziet staan in uw export en snel de juiste vertaling kunt toevoegen. 

Kent u trouwens dit handige trucje al om snel vertalingen te maken met Google Translate?

Meer weten over het bewerken van eigenschappen? 

Door de bovenstaande methode toe te passen, kunt u veel sneller werken. Heeft u nog vragen over het in bulk bewerken van eigenschappen of wilt u graag advies van een expert om uw werkwijze te optimaliseren? Aarzel dan niet om ons te contacteren.

New call-to-action

Dit artikel delen ...

Opmerkingen