Afbeelding blog Ceratec

Autor

Robby Doumen Robby Doumen Managing director EPLAN Software & Services Belgium
2/04/19

In zes stappen naar een doorgedreven innovatie van het complete productieproces

Auteur: Robby Doumen Tijd om te lezen: minuut minuten

Industrie 4.0 stopt niet bij engineering. Om te blijven groeien, is een doorgedreven innovatie van zowel engineering als productie levensnoodzakelijk. Steeds meer productiebedrijven trekken de digitalisatie van het proces door tot op de werkvloer. Vanaf offerte tot de oplevering aan de klant. En terecht, want het resultaat mag er wezen: een hogere productkwaliteit, een hogere speed-to-market en een efficiënter kostenbeheer.

Stap 1: Voed projecten met goed opgezette data
Een eerste stap om het proces te optimaliseren draait rond datacreatie en dataconsistentie . Alle borden of machines zijn verschillend, maar toch ook gelijk. Hierbij kan het EPLAN Data Portal flink wat werk verlichten. Dagelijks komen er nieuwe componenten en leveranciers in het EPLAN Data Portal bij. Goed opgezette data, een duidelijke structuur, modularisatie en standaardisatie zorgt voor een verdere innovatie in het ontwerp. Zo kan uiteindelijk de stap naar configuratie gezet worden.

Stap 2: Zorg voor hoogstaande documentatie in de engineering 
Om het proces goed te voeden is de documentatie in de engineering belangrijk. De kwaliteit van de documentatie speelt in deze fase een cruciale rol. Denk maar aan de mogelijkheid om sneller of last-minute aanpassingen te doen. Of aan tijdswinst dankzij een efficiënt variantenbeheer. Door de juiste opdeling en items die herhaaldelijk terugkomen intelligent in te delen, kan de kostenbesparing in engineering namelijk oplopen tot 70%! Het EPLAN Platform zorgt hierbij voor efficiëntie in het engineeringsproces.

Afbeelding blog ceratec 1

Bovenstaande grafiek toont de invloed op de totale productiekost per procesfase tegenover de werkelijke gemaakte kosten tijdens deze processtap. Door intelligent te engineeren, kan de kostenbesparing in de engineering oplopen tot 70%.

Stap 3: Laat software & machine hand in hand werken
Om helemaal de Operational Excellence-gedachte door te trekken, is een integratie tussen het gedigitaliseerde engineeringsproces en de productie een logische vervolgstap. Een gedachte die perfect binnen Industry 4.0 past. Kijk maar naar de schakelkastbouw. Door schakelkasten in 3D te ontwerpen zijn bedrijven in staat om mechanische informatie naadloos te integreren met de Rittal-productiemachines zoals Rittal Perforex. Deze machine zorgt voor het frezen en tappen van montageplaten, deuren, panelen, enzovoort. Software & machine gaan hand in hand.

Stap 4: Digitaliseer het bedradingsproces
Wie software en machine laat samensmelten, boekt een enorme vooruitgang bij de werkvoorbereiding. Een laatste stap zit in de bedrading, waar het ook mogelijk is om compleet paperless te werken. Een oplossing zoals EPLAN Smart Wiring maakt dat perfect mogelijk. Zo koppelt de productie quasi direct feedback terug richting de engineeringsafdeling. Fouten of last minute wijzigingen worden zo supersnel aangepakt. Bovendien levert dit een tijdsbesparing van 50% op!

Afbeelding blog ceratec 2

Bovenstaande grafiek toont aan dat bedrading veruit het meeste tijd tijdens de productie in beslag neemt.

Stap 5: Zorg voor een integratie tussen de offertefase en het productieproces
Voor een optimalisatie van het volledige proces is van groot belang om te blijven innoveren. Het traditionele productieproces laat zich bijvoorbeeld kenmerken door een mangelende dataflow tussen verschillende afdelingen, met risico op meer fouten en langere leadtimes. Een integratie tussen het business process in SAP (offertefase) en het productieproces is één van de stappen richting een verdere digitalisatie van het complet bedrijfsproces: van aanvraag tot en met oplevering. Het EPLAN Platform is in staat om een diepgaande integratie te bouwen tussen deze processen.

Stap 6: Zet de stap naar configuratie
Het proces is pas echt Industry 4.0, als bedrijven de optimalisatie doorzetten in de offertefase. Mensen maken fouten, sofware doet dat niet. Het is daarom cruciaal om het engineering-to-order-proces (ETO) te configureren. Realtime offertes en up-to-date documentatie zorgt voor een snelle en correcte doorstroming tussen engineering, productie én de klant. Het is perfect mogelijk om offertes, elektrische schema’s, materiaallijsten en bordlayouts met één druk op de knop te automatiseren. Gevolg: een hogere kwaliteit, meer flexibiliteit én een snellere doorlooptijd van projecten.

De groep Ceratec zet resoluut in op Industry 4.0. Daarbij hechten ze veel belang aan een samensmelting van engineering en productie. Download deze case hieronder.

case-ceratec

Dit artikel delen ...

Opmerkingen