Waarom het onderwijs met EPLAN werkt
De studenten van vandaag zijn de engineers en projectmanagers van morgen. Om de kloof tussen het onderwijs en de bedrijfswereld te verkleinen, heeft EPLAN het EPLAN Education concept opgericht. Dit concept biedt oplossingen aan voor zowel het secundair als het hoger onderwijs. Met de Classroomversie van het pakket leren studenten met EPLAN werken op school. Om de toekomstige engineers nog meer te stimuleren kunnen studenten met de Studentversie een gratis studentenlicentie aanvragen en thuis verder oefenen.
UCLL gebruikt EPLAN Education
De UC Leuven-Limburg (UCLL) in Diepenbeek is één van de hogescholen die de EPLAN Education software gebruikt. Binnen de afstudeerrichtingen energietechnologie en elektromechanica geeft docent Nico Bartholomevis het vak elektrisch ontwerp. “Als belangrijke ondersteuning van mijn lessen gebruik ik de EPLAN Education software”, legt docent Nico Bartholomevis uit. “Ik koos 25 jaar geleden voor de EPLAN software omdat het toen al de standaard was in de industrie. Het concept slaat de brug tussen het tussen het secundair onderwijs, het hoger onderwijs en de industrie."
Studenten zelfstandig laten ontplooien
Daarbij legt de UCLL er de focus op dat studenten zich steeds zo zelfstandig mogelijk ontplooien. Dat doet het door de studenten autonoom aan een gemeenschappelijk project te laten werken. In de afstudeerrichtingen energietechnologie en elektromechanica laat de UCLL de studenten een waterzuiveringsinstallatie maken: “Stap voor stap voeg ik nieuwe technologieën aan het project toe”, legt vertelt Nico Bartholomevis. “Zo leren mijn studenten met alle functies werken. Daarbij beginnen ze vanuit een contactor gestuurde toepassing. Daarna gaan ze over op een PLC-gestuurde toepassing, waarop ze eindigen met een veldbus-gestuurde toepassing.”
Met EPLAN Education kunnen studenten zich zelfstandig ontplooien op het gebied van elektrisch ontwerp.
De juiste componenten kiezen
“Elektro hardware engineering gaat over het maken van de juiste keuzes rond componenten”, vindt Nico. “Daarbij moeten de verbindingen tussen deze componenten volgens de juiste technieken, dimensies en conform de geldende normen gebeuren. In mijn ogen is dit helemaal iets anders dan simpelweg een schema te tekenen”, meent Nico.
EPLAN Data Portal voor studenten
Tijdens deze opdrachten maken Nico’s studenten veel gebruik van het EPLAN Data Portal. “Het EPLAN Data Portal is een geweldige tool voor elektro hardware engineering”, vindt Nico. Het snel groeiend aantal artikelen in het EPLAN Data Portal zorgt ervoor dat mijn studenten veel efficiënter en zelfstandiger werken. Hier draait Efficient Engineering om."
EPLAN Olympiade
Om het hoger onderwijs verder te verbinden met de industrie, organiseert EPLAN ieder schooljaar de EPLAN Olympiade voor hogeschoolstudenten. De Olympiade is een wedstrijd waarbij studenten van verschillende hogescholen in verschillende rondes strijden om een plaats in de finale. Zo krijgen studenten interesse voor elektrisch ontwerp en elektrische engineering. Daarbij voorziet EPLAN opleidingsmomenten en ook op school worden de studenten klaargestoomd voor de wedstrijd.
Opmerkingen