Blog macro's

Autor

23/04/19

Vijf argumenten waarom schema's bouwen met macro's ook voor u veel tijd (en stress) scheelt

Auteur: John Dupont Tijd om te lezen: minuut minuten

‘Onze projecten ontwerp je net zo snel handmatig’, zeggen elektrotechnisch engineers ons vaak als we vragen waarom ze niet meer gebruik maken van EPLAN. ‘Bij ons gaat het om maatwerk, ons bureau is te klein en de weg vinden in de software kost meer tijd dan het oplevert’.

U hoeft echt niet alle ins en outs van de software te kennen om toch te profiteren van de voordelen. Met een kleine stap, zoals kant-en-klare macro’s maken van veelgekopieerde schemadelen, valt er veel te winnen. Bekijk de how-to-video en laat u overtuigen.

1. 50% van alle maatwerk is helemaal geen maatwerk

Ook al ontwerpt u de meest unieke aansturingen of regelkasten, er zitten altijd wel vaste of veelgebruikte elementen in. Dat zijn die stukjes schema, zoals een motorstarter of voedingslijnen, die u altijd weer hergebruikt uit eerdere projecten. In de praktijk blijkt dat ook bij unieke projecten ongeveer de helft van het schema kan worden ingekopieerd. Als u deze stukjes tekening opslaat als bouwsteen (of macro) en netjes opslaat in de macro-bibliotheek, hoeft u voortaan niet meer in oude schema’s te zoeken. Dat scheelt tijd.

2. Minder kans op kostbare fouten

Delen uit vorige projecten knippen lijkt nu misschien nog handiger, maar blijkt in de praktijk nogal tricky en tijdrovend. Weet u zeker dat het gekopieerde stukje foutloos was? Of kopieert u nu de fout door? Wilde u echt deze variant gebruiken? Zijn de gebruikte componenten nog leverbaar? Voor u het weet klopt het schema niet en verliest de montage kostbare uren omdat artikelen ontbreken of verkeerd zijn besteld. Herkenbaar? Als u ontwerpt in EPLAN wordt de kans op deze fouten steeds kleiner.

3. Het is echt makkelijk: selecteren, slepen en variant kiezen

Met macro’s voorkomt u dat u elke keer weer het wiel opnieuw uitvindt. U legt namelijk één keer vast welke artikelen nodig zijn voor bijvoorbeeld een motorstarter, en hoeft daar vervolgens nooit meer over na te denken. U kunt ook varianten maken, bijvoorbeeld motorstarters met verschillend vermogen. Als dat eenmaal is ingeregeld is het een kwestie van de motorstarter-bouwsteen naar uw project slepen en de variant selecteren. EPLAN plaatst de juiste artikelen. Dat bespaart veel tijd.

4. Werk delegeren is eenvoudiger

U weet misschien uit welke projecten u delen wilt kopiëren, maar uw jongere of nieuwe collega’s weten dat vaak nog niet. Met macro’s kunnen zij u werk uit handen nemen.

5. Standaardisering voor lagere kosten en hogere kwaliteit

Met macro’s krijgt u ook grip op kwaliteit en op een uniforme uitvoering (per klant). Dat betaalt zich terug in de montage, inkoop en onderhoud.

Aan de slag?

EPLAN Electric P8 heeft uitgebreide functies en handigheden waarmee macro’s maken heel eenvoudig is. Bekijk onze how-to-video ‘Schema’s bouwen met macro’s’, waarin we u stap voor stap uitleggen hoe u dit aanpakt.

New Call-to-action

Dit artikel delen ...

Opmerkingen