Verbeter de samenwerking tussen de elektrische en de software engineer met een PLC-interface

Autor

22/01/20

Verbeter de samenwerking tussen de elektrische en de software engineer met een PLC-interface

Auteur: Dieter Van Lierde Tijd om te lezen: minuut minuten

Het werk van de elektrische en de software engineer heeft belangrijke raakvlakken. Toch verloopt de samenwerking tussen deze twee afdelingen nu vaak niet goed. Informatie wordt bijvoorbeeld mondeling, op papier of via Excel doorgegeven, wat een inefficiënte en ongestructureerde manier is om data te delen.

Klinkt dit u bekend in de oren? Om de samenwerking tussen de EPLAN en de PLC-software afdelingen te optimaliseren, heeft EPLAN een standaard PLC-gegevensuitwisseling verwezenlijkt in samenwerking met heel wat softwarebedrijven (ABB, B&R, Beckhoff, Bosch Nexeed, Bosch Rexroth, Mitsubishi, Phoenix Contact, Rockwell, Schneider Electric en Siemens).

Zo ontwikkelde EPLAN samen met Siemens de TIA-portal interface: een oplossing om de onderlinge communicatie te stroomlijnen. We vertellen u er graag meer over.

smart engineering tiaOm de samenwerking tussen de EPLAN en de PLC-software afdelingen te optimaliseren, heeft EPLAN een standaard PLC-gegevensuitwisseling verwezenlijkt in samenwerking met heel wat softwarebedrijven

De gevolgen van een slechte communicatie

Wanneer de elektrisch engineer en de software engineer niet samen, maar naast elkaar werken, dan komt het regelmatig voor dat: 

  • Motorlijsten/sensorlijsten niet actueel zijn, waardoor er foute integraties gebeuren.
  • Data die reeds beschikbaar was opnieuw opgevraagd moet worden.
  • De gebruikte hardware niet meer actueel is met wat op de server staat.
  • De programmeur bekend is met de IT-infrastructuur, maar de elektrisch engineer niet.
  • IO-lijsten niet goed of te laat overgedragen worden.
  • Het medium (papier, Excel, mondeling) dat gebruikt wordt om informatie door te geven elke keer anders is, wat verwarrend is.

Kortom: er is geen eenduidige manier waarop informatie wordt uitgewisseld en dit heeft een grote impact op uw bedrijf en uw werknemers. Door deze ongestructureerde manier van werken ligt de foutenlast immers hoger en/of komen fouten pas laat in het project aan het licht, waardoor de tijdsdruk voor uw werknemers hoger wordt. Door een slechte communicatie worden er foutieve bestellingen van IT/PlC-materiaal gedaan. Projecten lopen uit, de klant is ontevreden en de kostprijs voor een project stijgt …

Om deze processen te optimaliseren hebben de mensen van SIEMENS en EPLAN de handen ineen geslagen en een koppeling ontwikkeld tussen beide softwarepakketten: de TIA-portal interface.

Wat is de TIA-portal interface?

De TIA-portal interface is een bidirectionele koppeling tussen de software van EPLAN en Siemens (EPLAN V2.9 ondersteunt een koppeling met TIA V16 en oudere versies + TIA Selection Tool). Dankzij deze koppeling kan er informatie uitgewisseld worden van EPLAN naar TIA, maar ook omgekeerd.

Zo kan een engineer een AML-export uitvoeren zodra het elektrisch ontwerp voltooid is in EPLAN. De software-engineer kan deze AML inlezen, waardoor hij vanaf een zeker punt kan beginnen in de software. Omgekeerd kan de software-engineer ook een AML-bestand exporteren naar EPLAN.

Een AML-bestand kan de volgende informatie bevatten:

  • Alle gebruikte PLC/IT-hardware.
  • IO-lijsten van het gehele project.
  • Netwerkoverzicht (hoe hangen alle IT-componenten aan elkaar).


Om deze video te bekijken, moet u de functionele cookies accepteren.

De voordelen voor uw bedrijf

Het gebruiken van een TIA-portal interface heeft verschillende voordelen:  

  • Een goede synergie tussen de software- en de hardware-engineering.
  • Een lagere foutenlast.
  • De oplevering van een project verloopt efficiënter en sneller.
  • De kostprijs per project daalt.

Aarzel niet om ons te contacteren voor meer informatie, onze experts geven u graag advies!

 

Dit artikel delen ...

Opmerkingen