Van norm wisselen in een project? Zo doet u dat in een handomdraai

Autor

1/12/20

Van norm wisselen in een project? Zo doet u dat in een handomdraai

Auteur: Dieter Van Lierde Tijd om te lezen: minuut minuten

Wanneer u als engineer voor een groot, internationaal bedrijf werkt, dan is de kans groot dat u al te maken heeft gehad met een elektrisch schema dat of getekend was volgens de NFPA-norm of omgezet moest worden naar de NFPA-norm. Maar ook in alle andere gevallen gebeurt het dat u ooit van norm moet veranderen in een project.

Er zijn tal van normen binnen de elektrotechniek. Denk maar aan de AREI in België of de Europese IEC/EN/ISO normen and standaarden. Daarnaast bestaat code 79 van de NFPA (National Fire Protection Association), de elektrische standaard voor industriële machines. Deze standaard is de Amerikaanse tegenhanger van bepaalde IEC-normen die over het algemeen gevolgd worden in Europa. 

NFPA-norm & EPLANIn code 79 van de NFPA (National Fire Protection Association) is de Amerikaanse elektrische standaard voor industriële machines vastgelegd.

Welke norm er tijdens het tekenen gevolgd wordt, heeft een grote impact op hoe de documentatie eruit ziet. Een schema aanpassen aan een andere norm kan veel werk zijn. Binnen EPLAN bestaat er gelukkig een module die u veel van dit werk uit handen neemt

Hoe kunt u snel van norm wisselen binnen één project

Wanneer een schema getekend is volgens de NFPA-norm heeft dit impact op de plotkaders, de symbolen, de formulieren (klemmenaansluitlijsten, kabeloverzichten, titelblad, inhoudsopgave ...), de kenletters … Al deze zaken moeten worden aangepast als het schema moet voldoen aan de Europese standaard. En vice versa. 

Stel dat een klant producten voor zowel de Europese als de Amerikaanse markt maakt. Dan moet de documentatie voor de Amerikaanse markt worden aangepast. Amerikaanse engineers en servicemedewerkers kunnen de Europese schema’s namelijk niet lezen. En deze aanpassingen moeten snel gedaan kunnen worden. 

Dankzij de normenwisseling-module van EPLAN is dit gelukkig geen enkel probleem. Uw EPLAN-project wordt in een handomdraai aangepast aan de eisen die door een andere norm worden voorgeschreven

In onderstaande (Engelstalige) video tonen we u hoe dit werkt: 

Om deze video te bekijken, moet u de functionele cookies accepteren.

 

Tip: controleer altijd nog wel handmatig of de switch tussen de NFPA en de IEC-norm correct gebeurd is. Zorg dus dat u een engineer in huis heeft die vertrouwd is met beide normen. 

Meer weten over het switchen tussen normen? 

Wilt u meer weten over deze module? Of heeft u hulp nodig bij de normenwisseling van uw project? Onze experts helpen u graag.

New call-to-action

Dit artikel delen ...

Opmerkingen