blog functioneel ontwerp-1

Autor

14/06/19

Sneller schema's tekenen? Stap over op functioneel ontwerp

Auteur: John Dupont Tijd om te lezen: minuut minuten

Als elektrotechnisch engineer staat u voor de uitdaging om schema’s te tekenen die voor iedereen goed te gebruiken zijn. Een bordenbouwer heeft immers andere informatie nodig dan een servicemonteur, dus hoe zorgt u ervoor dat u efficiënt schema’s tekent die ook nog eens voor iedereen bruikbaar zijn?

Door over te stappen op functioneel tekenen maakt u niet alleen praktische schema’s, u tekent uw schema’s ook nog eens sneller.

Wat is functioneel tekenen?

Bij traditioneel getekende schema’s vindt u vaak componenten in zijn volledige vorm terug op één pagina. Zo ziet u bijvoorbeeld pagina’s vol PLC kaarten, met per pagina één PLC kaart of byte. Een ingang is een andere pagina, evenals een uitgang en het vermogen.

Het lijkt misschien zo dat deze schema’s engineering makkelijk maken, maar het is net de samenhang van die functies die veel tijd kost. Daarom tekent men bij functioneel ontwerpen de componenten die functioneel bij elkaar horen bij elkaar op één of enkele pagina’s.

De componenten die samen functioneren zoals het vermogendeel, de ingang en de uitgangen van een motor, staan dus bij elkaar. De samenhang is direct zichtbaar en kan dan ook in één actie ge-engineerd of getekend worden.

blog functioneel ontwerp (2)

Functioneel tekenen: alle componenten op één blad

Sneller aanpassingen verwerken

Moeten er aanpassingen gedaan worden in het ontwerp? Het spreekt voor zich dat u dan profiteert van uw functionele ontwerpwijze. Een extra functie voegt u nu eenvoudig toe op één blad, terwijl u anders minstens drie pagina’s had moeten aanpassen.

U bespaart zo al snel 3 tot 5 minuten per aanpassing, een tijdswinst die kan oplopen tot 75%. Dat is nog eens efficient engineering!

Sterker nog: deze manier van ontwerpen zet de deur onmiddellijk open tot schemageneratie, omdat je zo makkelijk functies kan indelen en genereren. Het genereren van één pagina is eenvoudiger dan het parametreren en plaatsen van schemastukken op verschillende pagina’s.

blog functioneel ontwerp (3)

Invoegen op functionele manier

Een kleinere foutmarge dankzij uw functionele tekenwijze

Als u overstapt op een functionele tekenwijze, dan bouwt u mettertijd een centrale bibliotheek op. In deze bibliotheek worden de meest gebruikte modules opgeslagen. Bij een nieuw engineeringproject kan u deze, in de praktijk geteste, basisontwerpen opnieuw gebruiken en aanpassen.

Komt u toch nog een module of functie tekort, dan maakt u die aan in de centrale bibliotheek. Zo heeft u de kennis gewaarborgd voor uw collega’s of een volgende project, bespaart u stapsgewijs veel tijd enworden fouten vermeden.

Hoe efficiënt bent u als ontwerper of elektrotechnisch engineer?

Werkt u als ontwerper of als elektrotechnisch engineer en wilt u weten hoe efficiënt u nu al werkt? Doe onze test en ontdek wat voor type gebruiker u bent en met hoeveel procent u uw proces efficiënter kunt maken.

New call-to-action

Dit artikel delen ...

Opmerkingen