Slim werken met de navigators in EPLAN

Autor

2/02/21

Slim werken met de navigators in EPLAN

Auteur: John Dupont Tijd om te lezen: minuut minuten

Een EPLAN-project kan uit honderden tot wel duizenden pagina’s bestaan. Hierdoor is het niet altijd eenvoudig om het overzicht te behouden. Navigators binnen EPLAN helpen u hierbij. 

Dankzij navigators kiest u zelf op welke manier de projectgegevens weergegeven worden: u kijkt als het ware door een bril en ziet alleen nog een bepaald type gegevens. Ontdek hoe navigators u helpen om efficiënt te tekenen en snel te geraken bij de commando’s die u nodig heeft. 

Ontdek de verschillende navigators

Binnen EPLAN kunt u van diverse navigators gebruik maken. Zo is er bijvoorbeeld een onderdelen-, klemmenstrook-, kabel- en pagina-navigator: 

  • Onderdelen-navigator: deze navigator maakt het mogelijk om de eigenschappen te bewerken van alle functies in het project (met uitzondering van de functies van het weergavetypen "Extern" en "Grafisch"). Hierdoor ziet u snel welke onderdelen bij elkaar horen, ook wanneer deze verdeeld zijn over verschillende pagina’s. 
  • Klemmenstrook-navigator: wanneer u deze navigator gebruikt, worden alleen de klemmenstroken en klemmen weergegeven. Zo ziet u snel wat u met de klemmen kunt doen.
  • Kabel-navigator: deze navigator toont de kabels en afschermingen. Omdat een kabel meestal verdeeld is over meerdere pagina’s, ziet u niet altijd direct welke draden u al gebruikt heeft en welke u nog kunt gebruiken. De kabel-navigator bezorgt u het duidelijke overzicht dat u nodig heeft. 
  • Pagina-navigator: met deze navigator bewerkt u de eigenschappen van pagina’s en de functies die op deze pagina geplaatst zijn. 

En zo zijn er nog veel meer navigators om te ontdekken! Eentje daarvan is de afbreekpunt-navigator. 

Tips & tricks voor het werken met navigators

Door navigators te gebruiken bewaart u het overzicht terwijl u aan het werk bent. Met deze zes handige tips & tricks maakt u het uzelf nog gemakkelijker. 

  1. Heeft u een navigator aanstaan? Klik dan op uw rechtermuisknop en u krijgt direct alle commando’s te zien die met die specifieke projectgegevens te maken hebben. Heeft u de klemmenstrook-navigator aanstaan? Dan ziet u bijvoorbeeld alle commando’s die u nodig heeft om iets met klemmen te doen.
  2. Wist u dat u door op ‘selectie synchroniseren’ te klikken (onder uw rechtermuisknop), u heel snel vanuit een tekening naar de juiste navigator kunt springen? 
  3. De meldingen-navigator helpt u om correct te tekenen. Deze navigator beoordeelt uw tekening op ruim 500 punten en helpt u zo om efficiënt informatie te controleren. Heeft u bijvoorbeeld een onderdeel gekopieerd uit een ander project? De meldingen-navigator controleert automatisch of alle informatie correct is ingevuld. Tijdens het tekenen checkt u best regelmatig of er nieuwe meldingen zijn. Anders bestaat de kans dat u, wanneer u klaar bent met tekenen, opeens geconfronteerd wordt met een grote hoeveelheid meldingen.
  4. Heeft u verschillende navigators openstaan? Plaats deze dan over elkaar in verschillende tabbladen. Zo houdt u voldoende ruimte over op uw scherm om te tekenen.
  5. U kunt een navigator volledig aanpassen aan uw behoeftes. Zo kunt u in de onderdelen-navigator bijvoorbeeld de bijbehorende pad- of functieteksten weergeven om zo de functie die het onderdeel uitvoert te verduidelijken.
  6. Binnen iedere navigator heeft u de mogelijkheid om gegevens te filteren. Hierdoor kunt u de hoeveelheid gegevens beperken tot hetgeen u op dat moment nodig heeft. 

Wilt u meer weten over navigators?

Navigators zijn dé manier om gegevens te bekijken die bij elkaar horen en over verschillende pagina’s verdeeld zijn. Wilt u meer weten over het efficiënt gebruik van navigators en andere tools binnen EPLAN? In onze basisopleiding tonen EPLAN-experts u alle ins en outs van werken met EPLAN Electric P8. 

De training is opgesplitst in twee delen: deel 1 van vijf dagen en deel 2 van drie dagen. Meld u nu aan!

EPLAN Trainingen en opleidingen

Dit artikel delen ...

Opmerkingen