Blog-Test-Article

Autor

2/05/19

Schema's maken met één druk op de knop: wordt u overbodig?

Auteur: Marijn Roels Tijd om te lezen: minuut minuten
Maken elektrotechnisch engineers zichzelf overbodig als ze hun werk automatiseren? Nee, praktijk wijst uit dat het andersom werkt. Met EPLAN wordt uw expertise alleen maar meer waard. 

En omdat schema’s maken uiteindelijk nog maar een fractie van de tijd kost, ontstaat ruimte voor werk waar uw expertise echt tot z’n recht komt, zoals pre-sales advisering, maatwerk en troubleshooting. Én u bent ’s avonds weer vaker op tijd thuis! In onze how-to-video ‘automatische schemageneratie met EPLAN’ laten we zien hoe u dat voor elkaar krijgt.

Is automatisering ook de moeite voor kleine bedrijven? Ja! Gooi ik mijn expertise niet te grabbel? Nee! Binnen EPLAN benut u uw kennis en ervaring om het ontwerpproces zo in te richten dat deze voldoet aan uw eisen. Naast tijd en gemak gaat automatiseren u daarom veel meer opleveren dan alleen snel schema’s maken. U standaardiseert het gebruik van artikelen en deelconfiguraties met alle bijkomende voordelen voor uw bedrijf en uw klanten, het inwerken van collega’s is makkelijker, en fouten en de bijbehorende ergernis en kosten nemen af. Bovendien: automatiseren moet toch een keer gebeuren, waarom niet nu? 

En hoe leuk is schema’s maken nu eigenlijk?

Schema’s maken vraagt een beetje creativiteit en heel veel voetenwerk. In de twee eerdere blogs hebben we u al uitgelegd hoe dat slimmer kan. Stap 1 is schema’s slimmer maken door ‘verrijkte’ componenten te gebruiken uit het EPLAN Data Portal. Stap 2 is bouwstenen maken van vaak gekopieerde stukken schema, bijvoorbeeld van motorstarters, zodat het configureren makkelijker wordt. In de tweede stap moet u de bouwstenen nog zelf in elkaar puzzelen. Bij de derde stap wordt configureren (bijna) kinderspel met EPLAN Cogineer, een nieuwe module binnen het EPLAN Platform.

In 10 minuten klaar met vraag-antwoordmenu

Met EPLAN Cogineer kunt u vanuit uw configuratiebibliotheek selecteren wat u wilt samenstellen, bijvoorbeeld een motorbesturing. In een simpel vraag-antwoord-menu kunt u de belangrijkste gegevens selecteren, zoals type motor, gewenst vermogen en de locatie van de motor in het ontwerp. EPLAN Cogineer plaatst de juiste bouwstenen met de gevraagde parameters en eventuele opties op de correcte plaats in het schema en vervolledigt hierbij het ontwerp, op basis van de ingestelde regels en voorwaarden. Met één druk op de knop genereert u een compleet schema, inclusief de bijbehorende rapportages en documentatie. U bent in 10 minuten klaar. En dat zonder fouten!

Geen berg, maar stap voor stap

Voor schemageneratie met EPLAN Cogineer is absoluut geen programmeerkennis nodig! Maar uw kennis is wel nodig voor de opbouw van de bibliotheek. Of het veel werk is om dit te op te stellen? Niet echt. Dat doet u spelenderwijs en stap voor stap. Start met de eenvoudige dingen, een voeding bijvoorbeeld. De basis, met een paar opties, klaar. Breid dit verder uit met de PLC-configuratie. Met een kleine moeite kunt u een groot deel van het ontwerp automatiseren! Stap voor stap wordt uw configuratiebibliotheek vollediger en moet u steeds minder aanpassen na de schemageneratie. En voor u het weet, heeft u met behulp van de vraag-antwoord methode een volledige machine of installatie met EPLAN Cogineer gegenereerd. 

Aan de slag?

Wilt u zien hoe u de laatste stap maakt, van bouwsteen naar het samenstellen van schema’s met EPLAN Cogineer? Dit vertellen we u in onze how-to-video ‘automatische schemageneratie met EPLAN’.

New Call-to-action

Dit artikel delen ...

Opmerkingen