Rockwell-interface: koppel uw software van EPLAN en Rockwell

Autor

27/07/20

Rockwell-interface: koppel uw software van EPLAN en Rockwell

Auteur: Dieter Van Lierde Tijd om te lezen: minuut minuten

Het werk van de software- en de hardware-engineer heeft belangrijke raakvlakken. Toch zien we vaak dat beide afdelingen naast elkaar werken in plaats van met elkaar. De dataoverdracht tussen beide partijen verloopt nu vaak via papier, Excel of zelfs mondeling. Een werkwijze die niet optimaal is en een negatieve invloed heeft op de looptijd van projecten, de werkdruk en het budget. 

Om de samenwerking tussen de EPLAN en de PLC-software afdelingen te optimaliseren, heeft EPLAN een standaard PLC-gegevensuitwisseling tot stand gebracht in samenwerking met softwarebedrijven zoals ABB, B&R, Beckhoff, Bosch Nexeed, Bosch Rexroth, Mitsubishi, Phoenix Contact, Rockwell, Schneider Electric en Siemens. 

In deze blogpost vertellen we u graag meer over de voordelen van de Rockwell-interface

De impact van een inefficiënte samenwerking

Wanneer de communicatie tussen de software- en hardware-engineers niet efficiënt verloopt dan kan het gebeuren dat: 

 • De gebruikte hardware niet meer actueel is met wat op de server staat. 
 • Er sneller fouten gemaakt worden en/of deze komen pas laat aan het licht. 
 • Data die reeds beschikbaar was, opnieuw opgevraagd moet worden.
 • De IO-lijsten niet goed of te laat overgedragen worden.
 • Motor- of sensorlijsten niet actueel zijn, met verkeerde integraties als gevolg.
 • De IT-infrastructuur bekend is bij de programmeur, maar niet bij de elektrisch engineer.
 • Het medium (papier, Excel, mondeling) waarmee informatie wordt doorgegeven elke keer anders is, wat voor verwarring zorgt.
 • Er door een slechte communicatie foutieve bestellingen van IT/PlC-materiaal gedaan worden.

U ziet, een inefficiënte uitwisseling van informatie vergroot de tijdsdruk op uw werknemers en een ongestructureerde werkwijze zorgt ervoor dat er meer fouten gemaakt worden. Met als gevolg dat projecten uitlopen en de kostprijs stijgt. Dit leidt tot ontevreden klanten en werknemers en uw bedrijf zal minder rendabel zijn dan mogelijk. 

Ontdek de Rockwell-interface

Om u te helpen bij de optimalisatie van uw processen hebben we daarom de handen ineen geslagen met de mensen van Rockwell. De software van Rockwell wordt veel gebruikt door software- en hardware-engineers, met name Integrated Architect Builder (IAB) en Studio 5000

IAB is een licentie-vrije software waarmee een hardware engineer een hardware lay-out kan opbouwen. Studio 5000 is de high-end software die software-mensen gebruiken om processen/machines binnen een firma te automatiseren.

De Rockwell-interface optimaliseert de uitwisseling van informatie tussen deze software van Rockwell en EPLAN. Het is een bidirectionele koppeling die het mogelijk maakt om informatie vanuit Integrated Architect Builder te exporteren naar EPLAN. Daarnaast kan er informatie vanuit EPLAN naar Studio 5000 (zowel Architect als Logix Designer) geëxporteerd worden en omgekeerd vanuit Studio 5000 naar EPLAN. 

Een interface gebaseerd op het AML-formaat

De interface is gebaseerd op het AutomationML-formaat (AML). Als het elektrisch ontwerp gemaakt is in EPLAN kan de EPLAN-engineer een AML-export uitvoeren. De software-engineer leest het AML-bestand in en kan vervolgens vanaf een zeker punt beginnen in de software. Omgekeerd kan de software-engineer een AML-bestand terugschrijven naar EPLAN.

Een AML-bestand kan de volgende informatie bevatten:

 • alle gebruikte PLC/IT-hardware,
 • de IO-lijsten van het gehele project,
 • een netwerkoverzicht (hoe hangen alle IT-componenten aan elkaar).

De voordelen voor uw bedrijf

Wanneer u de Rockwell-interface gebruikt, biedt dit verschillende voordelen voor uw bedrijf

 • Er ontstaat een goede synergie tussen de software- en de hardware-engineering.
 • De foutenlast daalt.
 • De totale kostprijs per project daalt.
 • Projecten worden sneller en efficiënter opgeleverd. 

Interesse in een Rockwell-interface?

Heeft u interesse in een koppeling tussen de software van EPLAN en Rockwell? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Of bekijk deze informatieve video die onze expert Dieter Van Lierde maakte over de mogelijkheden van de Rockwell-interface.

Hoe koppelt u Rockwell en EPLAN?

Verwante tags:
Dit artikel delen ...

Opmerkingen