blog maintenance

Autor

5/12/19

Optimaal omgaan met productiestilstanden

Auteur: Dieter Van Lierde Tijd om te lezen: minuut minuten

Kunt u productiestilstanden vermijden? Dat lijkt ons bijna onmogelijk. Een machine – en alle onderdelen daarin – heeft nu eenmaal een bepaalde levensduur. Wat het belangrijkst is, is om een zogenaamde downtime of productiestop zo snel mogelijk op te lossen. We geven je hierbij enkele tips!

Wie in de productieomgeving actief is kent het wel. Net wanneer alles op wieltjes loopt, valt de machine of installatie totaal onverwacht stil. Paniek alom! Niemand weet waar de storing zit en degene die het zou kunnen weten, is er niet … Er moet documentatie over de machine bestaan, maar waar kan ik deze vinden? En als ik ze gevonden heb, waar vind ik dan snel het onderdeel terug in de meer dan 200 afgedrukte schemapagina’s?

Dat dit soort van situaties tijdrovend en stresserend zijn, maakt het onderstaande filmpje wel duidelijk:

Om deze video te bekijken, moet u de functionele cookies accepteren.

 

Het kan en moet natuurlijk eenvoudiger! Een slimme opbouw van data is in de service of maintenance-omgeving cruciaal. Als we naar de levensduur van een machine of installatie kijken, neemt het maintenance-gedeelte (effectieve inbedrijfsstelling van een machine of installatie) meer dan 75% van de Product Lifecycle in. Daarom is de kwaliteit van de documentatie in deze fase cruciaal.

Toch zien we vaak dat in de maintenance de documentatie het laatste is waar we ons zorgen over maken. Totdat het fout gaat natuurlijk.

Hoe lost u een storing zo snel mogelijk op?

Wat belangrijk is, is dat in de maintenance de documentatie altijd en overal ter beschikking zou moeten zijn. Niet op papier, maar in een cloudomgeving. Zo linkt u documentatie en machine op een efficiënte manier aan elkaar. Daarbij kunt u met QR-codes linken naar de documentatie in de cloud. U kunt deze techniek ook specifiek toepassen voor componenten in de machine of installatie.

Uw voordelen:

  • U hebt zo direct de juiste documentatie bij de hand wanneer de machine of installatie stilvalt.
  • U bent er zeker van dat u onmiddellijk over de juiste versie beschikt.
  • U zet een eerste stap in de richting van Smart Service.

Nog meer voordelen van een cloudaanpak

Wanneer u tegen een fout in een machine of installatie aanloopt, kan het zijn dat de fout in meerdere componenten zit die met elkaar in verband staan. Door maintenance op cloudniveau door te trekken, bent u onder meer in staat om vanuit de documentatie een link te maken met de cloudomgeving van de leverancier. Daardoor lost u fouten sneller op.

Of stel dat het dashboard van een bepaalde machinelijn een fout aangeeft. Door middel van intelligente data vinden we onmiddellijk de juiste pagina van de documentatie terug. Zo is de machine of installatie binnen no-time up and running!

Meer weten over een slimme aanpak van de service- of maintenance-omgeving. Download het whitepaper!

New call-to-action

Dit artikel delen ...

Opmerkingen