Online of fysieke training volgen? De mening van onze ervaringsdeskundigen

Autor

4/11/20

Online of fysieke training volgen? De mening van onze ervaringsdeskundigen

Auteur: Dieter Van Lierde Tijd om te lezen: minuut minuten

Sinds de start van de coronacrisis kunt u onze EPLAN Trainingen zowel online als fysiek volgen. Toch twijfelen sommige klanten of een online format dezelfde kwaliteit of dezelfde mate van interactiviteit heeft als een fysieke of face-to-face training. In dit artikel laten we twee van onze klanten aan het woord die onlangs een online training bij EPLAN gevolgd hebben.

U kent vast alle voordelen al van een online training of e-learning: geen files meer, veel tijdsbesparing, beter voor het milieu, beter voor uw portemonnee, meer gemak, een hogere flexibiliteit. En vast kunt u tussendoor ook nog gauw even een wasmachine aanzetten terwijl u tegelijkertijd vanuit uw zetel slimmer wordt.

De hamvraag waar veel van onze klanten mee worstelen is of u inboet aan kwaliteit? Houdt u op het einde van de training nu meer of minder kennis over vergeleken met een fysieke training?

We kunnen u hierop perfect antwoorden, maar wie dat nog beter kunnen zijn enkele van onze deelnemers die onlangs een training hebben gevolgd. Zij vertellen in een gesprek met Dieter Van Lierde van EPLAN hoe zij de online training ervaren hebben.

Kristof Decock: meer kennisopbouw tijdens een online dan tijdens een offline training

Kristof Decock is Project Consultant – CAD Supervisor bij Dixon Engineering. Hij volgde onlangs een online EPLAN Training.

“Mijn ervaring is heel positief. Ik denk zelfs dat je meer kennis opbouwt tijdens een online training: je kan zelf bijkomende zaken opzoeken, het is minder voorgekauwd en persoonlijk kan ik me tijdens een online training beter concentreren.”

Volgens Kristof is het enige echte nadeel het gebrek aan menselijk contact. “Al boet je qua interactie niets in”, vertelt hij. “Online wordt er minder door elkaar geroepen. Ik heb de indruk dat in een online format er eerder gewacht wordt totdat iemand is uitgesproken dan in een fysieke omgeving.”

Op praktisch gebied verloopt het lesgeven en het les volgen via Webex. Voor toegang tot de EPLAN-software wordt een Citrix-verbinding opgezet. “Het voordeel hiervan is dat iedereen in dezelfde omgeving en met dezelfde instellingen werkt”, vindt Kristof. “Wel raad ik aan om met twee schermen te werken. Op het ene scherm plaats ik dan de webex-omgeving waarin de lesgever zijn of haar scherm toont. Op het andere scherm plaats ik dan de EPLAN-software waarmee ik de gegeven leerstof kan oefenen.”

 

Massimo Vanderstraeten: eerst sceptisch, maar snel bijgedraaid

Massimo Vanderstraeten volgde eerst een fysieke opleiding bij EPLAN. Later volgde hij een online training. “Ik stond eerst wat sceptisch tegenover het online format, maar uiteindelijk ben ik toch van mening veranderd”, vertelt hij. “Puur qua theoretische kennisoverdracht is er geen verschil. Je gaat op het einde van de opleiding hetzelfde kennisniveau hebben opgedaan als in een face-to-face training.”


Massimo was ook aangenaam verrast door stabiele verbinding. “Ik ging ervan uit dat ik zelf met mijn EPLAN-licentie ging moeten werken, maar doordat je in een Citrix-omgeving werkt maak je gebruik van de licenties van EPLAN zelf. Zo staan de instellingen juist en moet je de instellingen binnen je eigen EPLAN-licentie niet aanpassen om de training te kunnen volgen. Ook de connectie met Webex was handig: als je een vraag hebt, kan de lesgever je scherm direct overnemen. Dat werkt erg gemakkelijk.”

 

EPLAN Trainingen en opleidingen

Verwante tags:
Dit artikel delen ...

Opmerkingen