Interview Massimo Vanderstraeten, EPLAN Certified Engineer BVH Elektro

Autor

6/04/21

Interview Massimo Vanderstraeten, EPLAN Certified Engineer: Hoe het complete opleidingstraject een grote meerwaarde had

Auteur: Guy Willems Tijd om te lezen: minuut minuten

Massimo Vanderstraeten, elektrotechnisch ontwerper bij BVH Elektro, behaalde onlangs het EPLAN Certified Engineer certificaat. “Ik ben dagelijks met EPLAN bezig”, vertelt Massimo. “Het behalen van het certificaat is een grote meerwaarde, zowel voor mijn eigen kennisniveau als naar onze klanten toe.”

Waarom wilde je het certificaat halen?

Dat is tweeledig. Langs de ene kant is er een persoonlijke reden. Het certificaat zorgt ervoor dat ik kan aantonen dat ik voldoende kennis heb van EPLAN. Daarnaast zag ik het ook een persoonlijke test om mijn eigen niveau te meten.

Langs de andere kant is het certificaat ook voor BVH Elektro een grote meerwaarde: we profileren ons als gecertificeerd bedrijf. Aangezien we veel schema’s in EPLAN aanleveren, kunnen we dankzij het certificaat aantonen dat we dit correct doen. Dat vinden we heel belangrijk naar onze klanten toe.

Verder ben ik op dit moment de enige elektrotechnisch ontwerper binnen ons bedrijf. We zagen het ECE-traject, inclusief alle opleidingen, als een kans om onze kennis op te bouwen. Zo is er nu een stevige basis op elektrotechnisch gebied, waardoor we snel kunnen schakelen als we onze afdeling verder uitbreiden bijvoorbeeld.

Hoe is het examen verlopen?

Aangezien ik geslaagd ben is het goed verlopen natuurlijk. Gemakkelijk was het zeker niet. Er zaten zeker enkele pittige vragen tussen. Maar ik bekijk dat positief. Zo weet je dat mensen met onvoldoende kennis door de mand vallen. Zelf was ik erg te spreken over de mogelijkheid om samen met de mensen van EPLAN het examen een dag voor te bereiden in een sessie waar je met al je vragen terecht kunt. Dat heeft zeker geholpen. En verder was het hele opleidingstraject natuurlijk een grote meerwaarde.

Wat was die rol van het opleidingstraject precies?

Het complete opleidingstraject zorgde ervoor dat ik vanaf de start een hele goede basis heb opgebouwd. Aangevuld met de tips die je tijdens de opleidingen meekrijgt, ben je al een heel eind op weg om uiteindelijk bij het ECE-kennisniveau te belanden. De opleidingen hebben een hele belangrijke rol gespeeld.

Tijdens de opleidingen kun je ook echt de tijd nemen om bepaalde leerstof uit te zoeken of te testen. Daar maak je tijdens je normale dagelijkse werk niet altijd tijd voor vrij.

Ook organisatorisch was ik heel tevreden. Mijn opleidingen vielen midden de COVID-19 pandemie en ik moet zeggen dat EPLAN echt alles in het werk stelde om alle opleidingen zo correct en veilig mogelijk te organiseren. Daarom een dikke pluim voor het team achter de opleidingen!

Was er een bepaalde opleiding die eruit sprong?

Geen gemakkelijke keuze, maar achteraf gezien bleek de opleiding artikelbeheer de opleiding te zijn waar we het meest aan gehad hebben. Artikelbeheer is eigenlijk het hart van je schema. Dus als dit vanaf het begin goed zit, heeft dit positieve gevolgen voor het hele project.

Zo hebben we dankzij deze opleiding de manier veranderd waarop we materialen bestellen. Daar waar vroeger iemand de materialen bestelde voor het schema was aangemaakt, is dat nu andersom. We gaan nu eerst ontwerpen en gaan dan pas bestellen op basis van de materiaallijst die we uit het EPLAN-schema genereren. Daarmee beperken we nabestellingen van bepaalde componenten of materialen tot een minimum. Het hele project moet dus niet meer wachten op een bepaald onderdeel waardoor de gemiddelde doorlooptijd van onze projecten een pak sneller is geworden.

New call-to-action

Dit artikel delen ...

Opmerkingen