Integratie Eplan & 3DExperience

Autor

12/07/21

Integratie Eplan & 3DExperience

Auteur: Dieter Van Lierde Tijd om te lezen: minuut minuten

Met de PLM 3DExperience Connector kunt u voortaan een koppeling voorzien tussen Eplan en 3DExperience van Dassault Systèmes. Dankzij deze nieuwe integratie wordt manuele invoer van gegevens een overbodig klusje. Hieronder leest u wat deze nieuwe integratie inhoudt en welke nieuwe features er nog aan komen.

Nog meer dan vroeger valt of staat uw bedrijfsefficiëntie met tijd: klanten eisen een vlotte doorlooptijd van hun projecten, storingen moeten zo snel mogelijk opgelost worden. In beide gevallen is het van cruciaal belang dat de nodige documentatie snel en foutloos ter beschikking is.

Wie daaraan wil beantwoorden, moet ervoor zorgen dat alle systemen met elkaar gekoppeld zijn. Dankzij de nieuwe connector voor het 3DExperience Platform kunt u nu Eplan koppelen met 3DExperience van Dassault Systèmes.

PLM 3DExperience Connector: een databrug tussen 3DX en Eplan

Met de PLM 3DExperience Connector koppelt u de oplossingen binnen het Eplan Platform met de 3DExperience van Dassault Systèmes. Zo zet u een verdere stap richting automatisatie: de informatieuitwisseling tussen Eplan en 3DExperience (3DX) gebeurt voortaan automatisch. Zo vermijdt u manuele processen - met de bijbehorende kansen op fouten en tijdverlies.

Voor gebruikers van Eplan en Dassault Systèmes betekent dit in eerste instantie dat dagelijkse routinehandelingen geautomatiseerd worden: klassieke handelingen zoals het zoeken, vinden en creëren van projecten, in- en uitchecken of de export van Eplan-projectpagina's in neutraal formaat verlopen een stuk efficiënter dankzij deze nieuwe integratie. U zult merken dat vooral de snelle, ongecompliceerde aanmaak van documenten u veel tijd en ergernis bespaart: de voor de publicatie benodigde neutrale formaten hoeven bij het inchecken alleen nog maar te worden bijgevoegd. De neutrale formaten worden dan automatisch aan het bijbehorende Eplan-project gekoppeld.

Tijdens de integratie communiceren Eplan en 3DX in twee richtingen met elkaar: het inchecken voor projecten uit Eplan in 3DX verloopt automatisch, net als het openen van projecten vanuit PDM. Belangrijke PDM-eigenschappen kunnen in 3DX worden aangevuld en staan dan automatisch bij de volgende check-out in het Eplan-project ter beschikking. Bovendien ondersteunt de software klassieke PDM-functies zoals de vrijgave van documenten of de overdracht ervan aan de productieafdeling.

De integratie tussen Eplan en 3DExperience van Dassault Systèmes: de nieuwe PLM 3DExperience Connector laat beide toepassingen wederzijds met elkaar communiceren en automatiseert de routinehandelingen voor Eplan-ontwerpers.

Werk rechtstreeks in Eplan met Dassault 3DX

Een van de meest opmerkelijke voordelen van de nieuwe 3DX Connector is de werkomgeving zelf: het 3DX-systeem is via de connector rechtstreeks met Eplan verbonden, zodat gebruikers van Eplan het ontwerp binnen de vertrouwde werkomgeving kunnen uitvoeren. Nog een troef: uitgebreide opleidingen of inwerkperiodes zijn niet langer nodig, want het gebruik van 3DX via de geïntegreerde 3DX-browser (zie afbeelding hieronder) verloopt erg intuïtief.

Via de 3DX-browser in de menulijst in Eplan kunnen Eplan-gebruikers de connector activeren, waardoor ze meteen toegang hebben tot de 3DExperience van Dassault Systèmes.

Ontwerpers hoeven de Eplan-omgeving niet meer te verlaten om klassieke handelingen uit te voeren, wat leidt tot een meer efficiëntie tijdens het dagelijks werk met de software. Praktische knoppen binnen de geïntegreerde 3DX-browser (zie afbeelding hieronder) wijzen de gebruiker intuïtief de weg naar de belangrijkste functies:

  • Open: het Eplan-project wordt in alleen-lezen geopend voor raadpleging.
  • CheckOut: het Eplan-project wordt uit de 3DX-database uitgecheckt voor bewerking.
  • Create from Template: een Eplan-project in het 3DX-systeem wordt als voorbeeld gebruikt voor een nieuw Eplan-project. Het nieuwe project wordt naar keuze met een geautomatiseerde naam of een zelf ingevoerde naam en een nieuwe 3DX-ID aangemaakt.
  • Assign: een reeds uitgecheckt Eplan-project wordt gekoppeld aan een 'fysiek product', zoals een artikel of component.
  • CheckOut with new revision: het geselecteerde Eplan-project wordt met een nieuwe revisie uitgecheckt voor bewerking.

Dankzij handige knoppen binnen de geïntegreerde 3DX-browser in Eplan kan de gebruiker de belangrijkste functies voor systeemoverschrijdende samenwerking starten.

Video: de PLM 3DExperience Connector

Ontdek de voornaamste functies van de geïntegreerde 3DX-browser in de Engelstalige video-opname:

 

Om deze video te bekijken, moet u de functionele cookies accepteren.


Status quo en uitbreidingsfasen

In de eerste versie, die sinds januari 2021 beschikbaar is, biedt de Eplan 3DX Connector ondersteuning voor documentenbeheer: een essentieel aspect van de samenwerking tussen afdelingen en toepassingen via Eplan en 3DX. Binnenkort worden de toepassingen nog uitgebreid: net zoals bij de al bestaande koppelingen, zoals PTC Windchill en Siemens Teamcenter, zullen functies zoals artikelsynchronisatie en artikellijsten binnenkort beschikbaar zijn.Met deze nieuwe functie kan de volledige Eplan SQL-artikeldatabase worden gesynchroniseerd. Concreet betekent dit dat nieuwe artikelen automatisch in 3DX aangemaakt worden en met verrijkte informatie vanuit de PDM teruggestuurd. De gewijzigde artikelen - voor zover relevant voor 3DX - krijgen eveneens een update in het 3DX-systeem.

Niet alleen elektrische engineers hebben baat bij deze koppeling, ook afdelingen zoals aankoop of service plukken de vruchten van de integratie. Bijvoorbeeld wanneer materiaallijsten door engineers in Eplan worden aangepast, heeft de aankoop- of serviceafdeling dankzij de koppeling steeds de meest actuele data ter beschikking in het 3DX-systeem.

Na een nieuwe bewerking en een nieuwe herziening is een nieuwe onderdelenlijst beschikbaar voor stroomafwaartse processen en afdelingen in het 3DX-systeem.

Volgens de huidige planning zal de synchronisatie van artikel- en onderdelenlijsten in de loop van dit jaar beschikbaar worden. Vanaf die fase kan Eplan manuele handelingen in projectsamenwerking tussen Eplan en 3DX tot een minimum beperken, terwijl de betrokken processen continu met elkaar worden gesynchroniseerd. Dat biedt gloednieuwe perspectieven voor gebruikers van beide systemen.

Meer informatie over de PLM 3DExperience Connector en de andere mogelijkheden voor standaardintegratie van Eplan vindt u op onze website.

New call-to-action

Verwante tags:
Dit artikel delen ...

Opmerkingen