Autor
[Interview] Hoe Technigroup de elektrische en mechanische afdelingen efficiënt laat samenwerken
Eerst en vooral, wat doen jullie precies op de engineeringsafdeling?
"Technigroup heeft zijn eigen elektrische engineeringsafdeling. Daar bouwen we inhouse de elektrische schakelkasten voor onze HVAC-toepassingen. Daarnaast verkopen we ook engineering en bordenbouw aan externe partijen. Dat doen we onder de naam Tegelek. Tot slot prefabriceren we ook delen van installaties in ons mechanisch atelier. Daar bouwen we ook volledige installaties op skid onder de merknaam Tegeman.”
Met welke uitdagingen hadden jullie te kampen binnen de engineeringsafdeling?
"Vroeger stond één engineer in voor zowel het elektrische en mechanische als het koeltechnische ontwerp. Maar Technigroup groeide zo sterk dat dit te veel werd voor één persoon, en alle taken verdeeld werden over verschillende collega's. Maar zoals dat gaat wanneer je met velen aan hetzelfde project werkt, dreigt er informatie verloren te gaan. Elke specialist werkt op z'n eigen manier en tekeningen worden anders opgebouwd. Dan ontstaan er misverstanden, die tot fouten en tijdverlies leiden. En dat zorgt voor bijkomende, interne kosten. Er was dus nood aan standaardisatie en een gestroomlijnde aanpak."
Hoe kwam EPLAN dan op de radar?
"Sommige van onze klanten werkten al met de EPLAN-standaard, waarop een van onze engineers macro's, formulieren en artikelen heeft aangemaakt om tot een standaard voor EPLAN Electric P8 te komen. Het werd al snel duidelijk dat we hiermee veel tijd zouden gaan winnen. Omdat er steeds veel verandert aan normen, eisen van klanten en componenten, hadden we iemand nodig die deze tijdrovende taak op zich kon nemen. Daarom hebben we nu iemand die voltijds de standaard up-to-date houdt."
Welke concrete voordelen levert die standaard Technigroup op?
"We zien enorme vooruitgang voor wat betreft efficiëntie, samenwerking en klanttevredenheid. Het gebruik van macro's laat ons toe om al geleverd werk te hergebruiken. Niet van 0 moeten beginnen, bespaart ons veel tijd. Daarbovenop zorgt een EPLAN-standaard ervoor dat ook nieuwe medewerkers zich veel sneller onze manier van werken eigen maken. Dat alles maakt dat we de doorlooptijd van projecten stevig kunnen inkorten. Onze klanten zijn daar natuurlijk heel blij mee. En blij, dat zijn ook onze medewerkers, die nu meer tijd hebben om zich te concentreren op het ontwerpen. Eenmaal een component is ontworpen, kunnen ze die met één klik genereren. En hoeveel collega's er nu ook aan hetzelfde project werken, dankzij de EPLAN-standaard merkt de klant geen verschil."
Hoe zien de toekomstplannen eruit?
"Nu we aan den lijve de voordelen van EPLAN-standaardisatie hebben ondervonden, viel ons oog ook op EPLAN Preplanning, waarmee we dezelfde voordelen kunnen toepassen op de mechanische kant van onze installaties. Door volledig binnen EPLAN te werken, kunnen we die mechanische conceptengineering en de elektrische engineering goed op elkaar afstemmen. Wie efficiënt wil werken, moet ervoor zorgen dat zowel de mechanische als elektrische engineeringsafdelingen goed met elkaar communiceren. Vandaar de keuze voor EPLAN Preplanning. Dat maakt de uitwisseling van informatie vlotter en laat ons toe om meer gestandaardiseerd te werken. Zo hoeven we componenten maar één keer te ontwerpen. Met als resultaat dat we efficiënter werken en fouten vermijden. Logisch dus, dat we ook voor EPLAN Preplanning een interne verantwoordelijke zullen aanstellen."
Opmerkingen