Hoe migreer ik van EPLAN 5 naar EPLAN Electric P8?

Autor

3/03/21

Hoe migreer ik van EPLAN 5 naar EPLAN Electric P8?

Auteur: Danny Van de Perre Tijd om te lezen: minuut minuten

Gebruikt u nog EPLAN 5? De ondersteuning bij problemen voor deze versie is al enkele jaren vervallen. Daarom is het hoog tijd om de stap te zetten naar een nieuwe versie. Lees in deze blogpost hoe u zonder werk te verliezen uw EPLAN 5-bestanden omzet naar EPLAN Electric P8.

Waarom zou ik migreren?

Net zoals wanneer u lang na de release van een nieuwe versie van Windows of macOS nog steeds een verouderd besturingssysteem gebruikt omdat u het gewoon bent, gebruikt u misschien nog EPLAN 5 in plaats van EPLAN Electric P8. EPLAN 5 werd trouwens gemaakt om optimaal te draaien op Windows XP, wat intussen ook erg verouderd is.

En waarom nu?

Maar zoals dat gaat met oudere versies, zijn er op een bepaald moment geen nieuwe updates meer en verdwijnt ook de ondersteuning. Dat geldt ook voor EPLAN 5. Het is belangrijk om de stap te zetten naar EPLAN Electric P8 om zo uw projecten en stamgegevens veilig te stellen. Daarnaast kunnen wij u bij eventuele problemen met uw projecten enkel helpen wanneer u EPLAN Electric P8 gebruikt. 

Tijd is ook een factor omdat EPLAN bijna jaarlijks een nieuwe versie krijgt, en u met de migratietool geen bestanden van verder dan 5 versies terug kan openen. Wacht u dus te lang met uw migratie, dan zijn uw oude bestanden mogelijk niet meer over te zetten.

Hoe werkt het?

Er zijn enkele voorwaarden waaraan een EPLAN 5-project moet voldoen voordat u het kan migreren naar EPLAN Electric P8.

Voorwaarden

Foutloos project

Een project mag geen fouten bevatten. Zorg dat functiedefinities overeenkomen, dat symbolen kloppen en dat het project correcte verbindingen bevat. 

Tip: Wil u een project met fouten toch migreren, dan kunt u die in Electric P8 via meldingenbeheer corrigeren. 

EPLAN 5-project

Het project dat u wil migreren moet ook effectief een EPLAN 5-project zijn. Daaronder vallen:

 • normale projecten;
 • ingepakte projecten (ZIP);
 • e-mailprojecten (*.Z13);
 • en veilig opgeslagen (ingepakte) projecten.

De mappenstructuur van uw 'normale' project moet er als volgt uitzien:

 • P Directory: Alle EPLAN 5-projecten. Bestanden eindigen altijd op .P
 • N Directory: Alle gegevens waar het project mee werkt. (formulieren, symbolen, etc)
 • L Directory: De artikeldatabank
 • F Directory: Alle configuratiebestanden (import/export)
 • M Directory: Alle macro's

Welke projecten kan ik migreren?

Door vooraf te bepalen wat u wel of niet gaat migreren, bespaart u uzelf en het management heel wat tijd en geld. U heeft immers niet noodzakelijk alles nodig.

Zo heeft het bijvoorbeeld niet veel zin om oudere projecten, waarvan al een nieuwe versie werd getekend in EPLAN Electric P8, te gaan migreren. Sta dus even stil bij alle:

 • klant- en basisprojecten;
 • macro's;
 • artikelen;
 • en kabel- en stekertypen.

Van welke zaken bestaan al nieuwe versies en van welke niet? Maak eerst deze denkoefening en bijhorende selectie voor u aan de slag gaat.

Migratie in de praktijk

De migratie zelf is vrij eenvoudig. EPLAN Electric P8 beschikt namelijk over een migratiefunctie waarmee u alle EPLAN 5-bestanden eenvoudig kan overzetten naar de nieuwe omgeving.

Hoe werkt het concreet?

 1. Open EPLAN Electric P8
 2. Kies bovenaan in de menubalk voor Hulpprogramma's
 3. Kies onderaan Gegevensovername
 4. Klik op EPLAN 5 / fluidPLAN
 5. Nu ziet u alle migratieopties
Voorbeeld: een SYM-bestand migreren

Als voorbeeld nemen we Symboolbibliotheek. Bij bron klikt u achteraan op de drie puntjes. Kies nu het SYM-bestand (uit uw EPLAN 5-bestanden) dat u wil migreren en klik op openen. Klik daarna onderaan op OK. Ziet u in de lijst enkel symbolen met groene vinkjes? Dan kan u rechts onderaan gewoon op Toepassen klikken en is het hele bestand meteen succesvol gemigreerd. 

Fouten corrigeren

Ziet u enkele uitroeptekens? Dit betekent dat EPLAN Electric P8 geen overeenstemmende functiedefinitie vond. Dit kunt u manueel corrigeren: 

Klik rechts bovenaan op de drie puntjes achter Functiedefinitie. Selecteer nu in de lijst links de juiste functiedefinitie door eerst het juiste materiaal te kiezen en dan verder door te klikken tot u bij de juiste definitie terechtkomt. Klik nu op OK en daarna helemaal rechts onderaan op Toepassen. Vink nu in de lijst onderaan de fout aan die u net gecorrigeerd hebt.

Ook voor de andere bestanden is het proces erg eenvoudig. Wil u meer details en voorbeelden zien? Bekijk dan onze webcast waarin we u stap voor stap tonen hoe u te werk gaat, inclusief enkele praktijkvoorbeelden.

Meer weten over de migratie van EPLAN 5?

Heeft u nog vragen bij de bovenstaande stappen of wil u graag hulp bij de uitvoering ervan? Onze experts helpen u graag met hulp en trainingen op maat.

New call-to-action

Verwante tags:
Dit artikel delen ...

Opmerkingen