Wissel uw I/O-lijsten efficiënter uit

Autor

7/04/20

Hoe haal ik als engineer meer uit mijn I/O-lijsten?

Auteur: Sam Coppens Tijd om te lezen: minuut minuten

Of een project nu begint bij de programmeer- of bij de engineeringafdeling, er vindt altijd een uitwisseling van informatie plaats tussen beide afdelingen. Het delen van deze informatie verloopt echter vaak inefficiënt. Zo komt het vaak voor dat de I/O-lijsten uitgewisseld worden via Excel: men maakt een export van de I/O-informatie uit een programma en deze informatie wordt vervolgens overgetypt in het andere programma.

Deze manier van werken kost niet alleen veel tijd, maar zorgt er ook voor dat er fouten in de I/O-lijsten sluipen. Gelukkig is er een manier om uw werkwijze aanzienlijk te verbeteren

Efficiënt informatie uitwisselen

U kunt dit probleem op twee manieren aanpakken, waarbij de tweede methode u op termijn de meeste voordelen zal opleveren. Deze methode vraagt echter ook een grotere (tijds)investering aan het begin. 

1. Benut de PLC-module van EPLAN

De PLC-module van EPLAN biedt u de mogelijkheid om alle informatie die bij I/O hoort in één programma uit te werken en de informatie daarna via, een door EPLAN voorgeconfigureerd Excel-formaat, te exporteren. Het voordeel hiervan is dat de export direct in een ander programma geïmporteerd kan worden. Hierdoor treden er minder fouten op en merkt u al snel een flinke tijdswinst. Er hoeft immers niets meer manueel overgetypt te worden.

Wilt u deze functie gebruiken? Via de functie “I/O-lijst exporteren” of “I/O-lijst importeren” kunt u een voorgeconfigureerde lijst genereren die direct uitwisselbaar is met een ander programma. Deze voorgeconfigureerde instellingen zijn beschikbaar voor alle gangbare PLC-fabrikanten.

2. Export en import via een AML-formaat

De beste methode om I/O-lijsten uit te wisselen is echter via een AML-formaat (Automation Markup Language). Dit is een standaard PLC -uitwisselingsformaat dat ondersteund wordt door de meeste PLC-fabrikanten. Via een AML kunt u gemakkelijk alle gegevens exporteren, dus veel meer dan enkel uw I/O-lijsten.

Het voordeel van AML is dat dit bestand rechtstreeks inleesbaar is in uw PLC-programma. De tussenstap via Excel wordt hierdoor overbodig.

Om te werken met AML hebt u de PLC-module nodig in EPLAN. Ook deze functie gebruikt u vervolgens via “Gegevens importeren” of “Gegevens exporteren”.

Succesvol werken met AML

De automatische export/import lukt enkel als alle PLC-kaarten op dezelfde manier getekend worden. Daarom is het belangrijk dat een aantal zaken gestandaardiseerd worden binnen het bedrijf:

  • Werk met de juiste artikelen, mét functiesjablonen.
  • Werk met uniforme macro’s binnen het bedrijf.
  • Let op uw projectinstellingen, werk met een basisproject met de juiste instellingen.
  • Zorg voor een goede scholing, iedereen binnen uw bedrijf moet weten waarmee hij/zij bezig is.

Onze experts helpen u graag om al deze zaken op punt te stellen. In onze tweedaagse PLC-opleiding gaan we dieper in op het exporteren en importeren via het AML-formaat. Zo bent u zeker dat u het meeste uit uw I/O-lijsten haalt

Zet de stap naar AML

Wanneer u gaat werken met het AML-formaat, dan zult u al snel merken dat zowel de uitwisseling van informatie als de engineering veel sneller gaat. Bent u klaar om uw efficiëntie een boost te geven? Contacteer ons vrijblijvend voor advies op maat!

New call-to-action

Verwante tags:
Dit artikel delen ...

Opmerkingen