Hoe bespaart u tijd met kruisverwijzingen bij PLC-kaarten in EPLAN?

Autor

12/05/21

Hoe bespaart u tijd met kruisverwijzingen bij PLC-kaarten in EPLAN?

Auteur: Sam Coppens Tijd om te lezen: minuut minuten

Fouten in elektrische schema's kosten u tijd en geld. Nochtans zijn die fouten makkelijk te vermijden. Dat kan u doen door foutgevoelige elementen zoals kruisverwijzingen bij een PLC-kaart zoveel mogelijk te automatiseren. In deze blogpost vertellen we hoe EPLAN u helpt met foutloze kruisverwijzingen bij PLC’s en zo tijd en geld te besparen.

Wat zijn kruisverwijzingen?

Elektrische schema's bestaan gewoonlijk uit verschillende pagina's. Kruisverwijzingen leggen de link tussen de verschillende functies van een onderdeel die zich op verschillende pagina’s bevinden. Ze laten u zo toe om makkelijk te navigeren in alle PLC's die over de verschillende pagina's verspreid staan.

PLC-overzichten: manueel plaatsen of automatisch genereren?

Een eerste factor die invloed heeft op de foutgevoeligheid van de kruisverwijzingen in uw elektrische schema zijn de PLC-overzichten. Die kunt u in EPLAN zowel manueel plaatsen als automatisch laten genereren. Deze 2 methodes hebben ook telkens voor- en nadelen.

Manueel plaatsen

U kan PLC-overzichten manueel plaatsen met een macro. Het voordeel van deze methode is dat uw overzicht mooi visueel wordt voorgesteld, zodat u meteen een duidelijk beeld krijgt van hoe de kaart is opgebouwd en zo efficiënter kunt werken. Dit kost natuurlijk meer tijd en er is ook een risico op fouten.

Automatisch

Het grote voordeel van de automatische methode, is dat het u geen werk kost en u in amper enkele klikken een foutloos PLC-overzicht hebt. Ideaal voor de programmeur die de PLC schrijft. Belangrijk is dan wel dat de volgende in de ketting in staat is om deze iets meer abstracte voorstelling te lezen.

Beide methodes hebben dus hun voor- en nadelen. De keuze kan u laten afhangen van wie aan de slag moet met het PLC-overzicht.

Eens het overzicht er is, moeten we de aparte in- en uitgangen van de PLC gaan uittekenen. EPLAN genereert hierbij dan automatisch de PLC-kruisverwijzingen.

Wat heeft EPLAN nodig om correcte PLC-kruisverwijzingen te genereren?

Er zijn 2 voorwaarden waaraan u moet voldoen om EPLAN correcte kruisverwijzingen te laten genereren.

Ten eerste is het belangrijk om goed opgebouwde macro's te gebruiken. Een volledige macro maakt het makkelijker om meer informatie mee te geven. Dat laat u vervolgens toe om goede kruisverwijzingen te leggen.

Controleer daarnaast ook of u de correcte artikelnummers gebruikt zodat u meteen de juiste macro krijgt. Deze artikels kan u trouwens makkelijk terugvinden op ons EPLAN Data Portal. Daarop hebben de meeste fabrikanten al hun artikels met juiste macro’s aangemaakt.

PLC IO manueel toewijzen of bloksgewijs afboeken?

Vervolgens kan u de in- en uitgangen van de PLC's manueel toewijzen of automatisch en bloksgewijs afboeken. Hier gaat de voorkeur duidelijk naar de automatische manier die EPLAN u biedt, en wel hierom:

De manuele manier, waarbij u de IO moet opzoeken en manueel toewijzen, is een stevig werkje en een heel foutgevoelige aanpak. Even afgeleid worden is voldoende om de verkeerde IO aan te klikken en zo fouten te maken. Fouten die u daarna moet rechtzetten. Dat kost natuurlijk tijd.

Het bloksgewijs afboeken is een handige tool binnen EPLAN waarmee u in- en uitgangen van de PLC op hele kaarten en pagina's tegelijkertijd kunt instellen. Dat doet u door in de menubalk naar Projectgegevens te gaan, dan op PLC te klikken en dan weer Aansluitingen bloksgewijs afboeken te kiezen. 

Leer efficiënt met kruisverwijzingen omgaan

Belangrijk bij het bloksgewijs afboeken is wel dat u goed weet hoe een PLC correct is opgebouwd. Daarnaast is het van belang dat u met filters werkt zodat u reservekaarten gebruikt en geen al afgeboekte kaarten. In onze PLC-training brengen we u alle kennis bij die u nodig heeft om deze functie in EPLAN efficiënt en foutloos te gebruiken.

EPLAN Trainingen en opleidingen

Verwante tags:
Dit artikel delen ...

Opmerkingen