Beeld blog kabelgoot montagerail-2

Autor

4/06/19

The panel building challenge (2): minder kosten op je bord - efficiënt inzetten van montagerails en kabelgoten

Auteur: Sam Coppens Tijd om te lezen: minuut minuten

Als bordenbouwer is het van levensbelang dat u uw kosten onder controle houdt en u afvalstukken tot een minimum beperkt. Dat lijkt zo logisch, maar toch blijven we dikwijls vasthangen in onze gewoontes. Daardoor maken we niet altijd de meest kostenbesparende keuzes.

Het is belangrijk om te kijken naar alle aspecten van uw productieproces die kunnen leiden tot te hoge kosten. Denk maar aan het optimaal inzetten van duurzame materialen zoals koper of kabels bij de productie van schakelkasten. Toch zien we dikwijls dat onze klanten bepaalde aspecten van het productieproces erg routinematig blijven aanpakken, zonder erbij stil te staan of het niet efficiënter kan. Denk maar aan het op lengte knippen van montagerails of kabelgoten bijvoorbeeld.

Afval kost geld

Moesten we u vragen of u als bordenbouwer vaak met kabelgoten of montagerails werkt, dan durven we ervoor te wedden dat u steevast ‘ja’ zou antwoorden. Staat u er ooit bij stil hoeveel tijd het nauwkeurig op lengte snijden van deze materialen in beslag neemt? Sterker nog, hoeveel schroot er wordt geproduceerd als de lengte niet helemaal goed is?

Kunt u niet direct antwoorden op de bovenstaande vragen? Het antwoord vindt u in de werkplaats. Kijk een keer rond om te zien hoeveel afval u tegenkomt van afgesneden kabelgoten of montagerails (vergeet de vuilbak niet!). Alhoewel deze materialen niet zo duur zijn dan koper, zijn ze ook niet gratis. En de tijd die uw medewerkers nodig hebben om ze in stukken te snijden, kost u zeker geld - vooral als ze het twee keer moeten doen, omdat het eerste stuk dat ze knippen te lang of te kort was. 

Naar een eenvoudige oplossing

Hoe zorgt u er nu voor dat u deze materialen efficiënter kunt inzetten? Alles start met een efficiënt gebruik van een goed elektrisch ontwerppakket (CAE). Hiermee kunt u de exacte lengte berekenendie nodig is van ieder stuk kabelgoot of montagerail. Verder is het interessant om gebruik te maken van een (half)automatische snijmachine.

Deze machine haalt de snijgegevens rechtstreeks uit uw CAE-pakket en stelt automatisch de aanslag in voor elk stuk goot of montagerail dat moet worden gesneden. Het enige wat de operator hoeft te doen is de goot of rail tot aan de aanslag te duwen en op een knop te drukken om de snijbewerking te starten. Het duurt slechts een seconde of twee, dus het is veel sneller dan handmatig snijden. Bovendien maakt de machine elke keer een zuivere, nauwkeurig uitgelijnde snede en wordt het stuk altijd op precies de juiste lengte gesneden. Eenvoudiger kan bijna niet! 

foto blog kabelgoot montagerail

Met EPLAN Pro Panel is het eenvoudig om de montagerail en de kabelgoot te meten.

Natuurlijk zijn de tijd- en geldbesparingen op één enkele snede niet gigantisch. Maar wanneer u deze besparingen vermenigvuldigt met het aantal snij-opdrachten dat u per dag, week, maand en zelfs jaar doet, zult u merken dat uw afvalstukken aanzienlijk zullen afnemen. Zo lopen uw kosten terug.

Het besparen op afvalstukken van kabelgoten of montagerails is slechts een van de zaken die u kunnen helpen om kosten te besparen of efficiënter te werken in de bordenbouw. Wilt u weten welke andere zaken u helpen om uw processen in de paneelbouw te optimaliseren? Vraag dan uw gratis analyse aan waarin we uw proces tot in detail bekijken en op maat laten zien welke zaken u kunt optimaliseren.

6 redenen waarom u niet om 3D-ontwerp heen kunt

Dit artikel delen ...

Opmerkingen