Automatische schemageneratie: een must voor toekomstgerichte engineeringsafdelingen

Autor

21/10/21

Automatische schemageneratie: een must voor toekomstgerichte engineeringsafdelingen

Auteur: Dieter Van Lierde Tijd om te lezen: minuut minuten

Het automatiseren van elektrische schema’s is niet meer weg te denken bij engineeringsafdelingen die sterk inzetten op standaardisatie en automatisatie. In plaats van het handmatig tekenen van uw schema’s gebruikt u slimme software om uw schema in een handomdraai te configureren. 

In dit artikel leest u waarom automatische schemageneratie zo belangrijk is geworden binnen de elektrische engineering. 

Zo werkt het 

Met EPLAN eBUILD Free of EPLAN eBUILD kunt u eenvoudig starten met automatische schemageneratie. Zodra u in EPLAN eBUILD een nieuw project geopend heeft, kiest u uit een van de bibliotheken de juiste sjablonen en kunt u aan de slag. 

Een groot deel van het schema zal automatisch gecreëerd kunnen worden op basis van een Excel-bestand waarin de juiste parameters staan. U hoeft vervolgens enkel nog de speciale opties bij te tekenen

Als u al ervaring heeft met de software van EPLAN, dan zult u merken dat werken in EPLAN eBUILD zeer intuïtief en gemakkelijk gaat.

Vier voordelen van automatische schemageneratie

Het automatisch genereren van schema’s levert u tal van voordelen op. We lijsten er een aantal voor u op: 

  • Kopieert u regelmatig delen van een oud schema en plakt u dit in een nieuw schema? Dan heeft u waarschijnlijk al gemerkt dat deze werkwijze vaak tot fouten in uw schema leidt. Dit probleem lost u op door met EPLAN macro’s te werken. Als deze macro’s dan ook nog eens automatisch geplaatst worden dan maakt u het uzelf een pak makkelijker. 
  • Wanneer u tijdens het tekenen bepaalde eigenschappen aanpast (project, pagina of component gebonden) dan werkt dit door op verschillende plekken in uw schema. Dankzij automatische schemageneratie hoeft u dit niet handmatig te controleren en aan te passen. De software weet wat het gevolg is van uw keuze en past het direct overal in uw schema aan.
  • Het is mogelijk om de software te voeden met de kennis van uw eigen engineers. Op deze manier creëert u een basis op maat van uw bedrijf die alle engineers binnen uw organisatie kunnen gebruiken. Het engineeringproces wordt zo gemakkelijker en nieuwe werknemers kunnen vlot ingewerkt worden. U slaat als het ware kennis op binnen het systeem.
  • Het systeem herinnert uw engineers eraan om bepaalde eigenschappen binnen EPLAN te controleren. Zo bent u bijvoorbeeld altijd zeker dat de export naar het TIA-portal geregeld is.

Wilt u ook uw werkwijze optimaliseren? Download dan gratis onze whitepaper ‘Hoe zet ik mijn (engineerings)proces digitaal om? De 7 cruciale stappen van digitale transformatie’. Hierin vindt u meer informatie over hoe u dit kunt aanpakken.

Whitepaper de 7 cruciale stappen van digitale transformatie

Verwante tags:
Dit artikel delen ...

Opmerkingen