Augmented reality voor 3D-ontwerp: Hoe de Eplan eView add-on werkt

Autor

15/06/21

Augmented reality voor 3D-ontwerp: Hoe de Eplan eView add-on werkt

Auteur: John Dupont Tijd om te lezen: minuut minuten

Vanaf nu kunt u ook gebruik maken van Augmented Reality binnen Eplan Pro Panel. Met Eplan eView AR kunt u de digital twin van uw schakelkast rechtstreeks projecteren, waar u ook bent. Wilt u de nieuwe augmented reality-functie uitproberen via uw tablet of smartphone? We laten u zien hoe het werkt.

De digital twin van schakelkasten altijd bij de hand

Stel u voor dat u bij de volgende vergadering met een klant uw smartphone tevoorschijn kunt halen en het digitale prototype van een schakelkast kunt projecteren. Dat zou toch cool zijn, nietwaar? Met de nieuwe AR add-on voor Eplan eViewFree is dit nu mogelijk!

Met deze gratis functie kunt u uw 3D-ontwerpen vanuit Eplan Pro Panel via de cloud delen met collega’s of klanten. Zo kunt u de digital twin van uw project overal zichtbaar maken via augmented reality (kortweg AR) met een smartphone of tablet.

Augmented Reality: Met Eplan eVIEW Free AR kunt u 3D-ontwerpen van Eplan Pro Panel overal projecteren via de camera van uw smartphone of tablet.

Wat is augmented reality eigenlijk?

Augmented reality maakt het mogelijk digitale modellen in de reële omgeving te plaatsen en deze op die manier uit te breiden. Hiervoor hebt u bijvoorbeeld geen VR-bril nodig, maar in plaats daarvan projecteert u virtuele objecten in uw "eigen" wereld, waarbij bijvoorbeeld een blik door een smartphone met camera voldoende is. Op technisch gebied kan augmented reality bijvoorbeeld worden gebruikt om 3D-modellen, zoals virtuele prototypes, te bekijken in iemands huidige werkomgeving, om op een eenvoudige en duidelijke manier aanvullende informatie te verkrijgen.

Overzicht: Hoe Eplan eView Free AR werkt

De Eplan eView Free AR applicatie kan direct worden geopend in Eplan Pro Panel (vanaf versie 2.9 SP1) via de Eplan ePulse cloud omgeving. Op deze manier is het mogelijk om 3D-ontwerpen te uploaden naar de cloud en te delen met andere gebruikers binnen een ePulse organisatie. Er worden automatisch een link en een QR-code gegenereerd, die bijvoorbeeld per e-mail naar de gewenste ontvanger kunnen worden doorgestuurd. De ontvanger kan de code vervolgens scannen met zijn tablet of smartphone via een partnerapp (Vuforia van PTC).

Na het inloggen via de ePulse-account, maakt de app automatisch verbinding met Eplan eView Free AR. Nu kan het 3D-ontwerp overal worden weergegeven via de camera van het apparaat - en bijvoorbeeld op een bureau worden geprojecteerd. En dat is nog niet alles: een tikje met de vinger op een willekeurige schakelkastcomponent is voldoende om de 2D-weergave van het schema op het overeenkomstige punt te openen, bijvoorbeeld voor verdere coördinatie via redlining en greenlining.

In de onderstaande video ontdekt u hoe u kunt starten met Eplan eView Free AR:

Om deze video te bekijken, moet u de functionele cookies accepteren.

Technische vereisten: Eplan Pro Panel 2.9, ePulse ID, Vuforia App

Als u uw 3D-ontwerpen wilt delen en beschikbaar wilt maken voor eView Free AR, hebt u ten minste versie 2.9, SP 1 van Eplan Pro Panel Professional nodig. Om de AR-functie op uw tablet of smartphone te gebruiken, installeert u de Vuforia View-app van PTC. Deze is gratis beschikbaar voor Android en iOS en ook via Microsoft Phone.

De basisvereiste is dat u zich via www.epulse.com aanmeldt voor de ePulse cloudomgeving om gebruik te kunnen maken van diverse Eplan cloudapplicaties. Opmerking: U zult Eplan eView Free AR daar niet zien als u inlogt via uw browser. U kunt de toepassing openen via het menu-item "Utilities > AR Services" in Eplan Pro Panel of via de Vuforia-app wanneer u een QR-code ontvangt en scant.

Tim Oerter, Program Manager Digitalisation bij Eplan, legt uit hoe u aan de slag kunt met Eplan eView Free AR.

Test Eplan AR-functie via demo

Als u de AR-functie rechtstreeks met uw smartphone of tablet wilt uitproberen, scant u gewoon de volgende QR-code om een demoproject te openen. Registratie op www.epulse.com is ook vereist om de demo te gebruiken.

(Directe link voor mobiele apparaten)

Tip: De demo wordt opgeslagen in de cloud binnen de "ePulse Community" organisatie. Als u nog geen lid bent van deze organisatie, kunt u zich daar gemakkelijk bij aansluiten via uw organisatiebeheer.

Veel plezier met de nieuwe AR-functie!

EPLAN ePULSE

Dit artikel delen ...

Opmerkingen