epab1_angeschn

Autor

14/03/19

4 tips bij de overgang van detail engineering naar productie

Auteur: Sam Coppens Tijd om te lezen: minuut minuten

Hebt u ook last van de spreekwoordelijke muur binnen uw organisatie? Wanneer we onze klanten bezoeken, merken we dikwijls dat afdelingen vaak weinig of niet met elkaar communiceren. Met name de overdracht van projecten tussen de engineering en de productie loopt dikwijls stroef. Toch is een efficiënte inrichting van deze overgang een must. EPLAN helpt u om de muur te slopen tussen de engineering en de productie.

Tip 1: bouw een project steeds op in 3D

De engineering heeft het project afgerond. Voor u het project naar de productie stuurt, vraagt u een akkoord van de klant. Buiten verwachting stuurt de klant een heleboel opmerkingen terug. Last minute wijzigingen dringen zich op. Voor wie het project in 3D heeft opgebouwd, is er goed nieuws: u kunt de al eerder ingevoerde data makkelijk opnieuw bewerken, waarna u het project uiterst efficiënt doorstuurt naar de productie.

Tip 2: werk met sjablonen

Wanneer de goedkeuring van de klant binnen is, draagt de engineering het project over aan de productie. Om een vlotte werking te garanderen, werkt u het best met modelaanzichten, waarbij de 2D-weergave gegenereerd wordt uit de 3D-omgeving. Hiermee sluit uit manueel werk uit. In het geval van de productie van een schakelkast, gebeurt het vaak dat de modelaanzichten van de montageplaten een voor een ingevoegd worden. Efficiënter is om met sjablonen te werken, zodat alle modelaanzichten onmiddellijk beschikbaar zijn. Bijkomend voordeel: alle last minute wijzingen zijn hier rechtstreeks in aangepast, met één druk op de knop. Daarnaast vindt u ook een duidelijk overzicht van de bematingen terug.

Production_MRO.png

Door met sjablonen te werken binnen de modelaanzichten, is het mogelijk om alle montageplaten in een keer te genereren.

Tip 3: werk met bedradingslijsten

Veel bedrijven hebben moeite met de zoektocht naar het juiste personeel. Ook in de productieomgeving is het niet makkelijk om de juiste mensen te vinden. Door te werken met bedradingslijsten is het niet meer nodig om het elektrisch schema te kunnen lezen. Uw vizier in de zoektocht naar personeel wordt er alleen maar breder door. Daarnaast is er nog een bijkomend pluspunt: uit onderzoek blijkt dat 43% van de totale tijd in om een kast te maken naar de bedrading gaat. Door met bedradingslijsten te werken, verloopt dit proces nog sneller. Een dubbele win-win-situatie! Wil je het graag dan nog vooruitstrevender maken? Via een handige app kunt u deze bedradingslijsten perfect visueel weergeven. Hiermee haalt u de fouten nagenoeg volledig uit uw werk.

Bedradingslijsten.png

Bedradingslijsten maken het de productie gemakkelijker om het doorgestuurde project te kunnen lezen en toepassen.

Tip 4: koppeling en export van gegevens met productiemachines

Een bijkomend voordeel van ontwerpen in 3D: alle ingevoerde data in het schema kunnen geëxporteerd worden naar machines voor mechanische bewerking. Denk maar aan CNC-machines of bedradingsmachines. Nadeel is dat deze bedradingsmachines budgettair zwaar kunnen wegen, afhankelijk van het aantal projecten dat u per jaar uitvoert. Het is daarom ook perfect mogelijk om de bedrading uit te besteden. In beide gevallen staat het belang van een goed opgebouwd project voorop. Hoe beter de projectinformatie is opgebouwd, hoe sneller en makkelijker de overdracht naar productie. Zo bent u in staat om de schakelkast nog sneller te leveren, tot grote tevredenheid van de eindklant natuurlijk.   

Wil je nog meer tips om uw productie efficiënt in te richten? In onze online training over Production gaan we dieper in op deze materie.

New Call-to-action

Dit artikel delen ...

Opmerkingen