blog engineering productie

Autor

25/11/19

3 tips voor efficiënte data-uitwisseling tussen engineering en productie

Auteur: Dieter Van Lierde Tijd om te lezen: minuut minuten

Een goede samenwerking tussen engineering en productie is een cruciale factor om projecten binnen de deadline af te krijgen. In de praktijk loopt de overdracht van data tussen deze afdelingen dikwijls minder vlot. In dit artikel geven we u tips hoe u dit probleem kan verhelpen.

Iedereen werkt tegenwoordig digitaal. Of althans … dat wordt toch beweerd. Ondanks de digitale revolutie blijven we nog vaak projecten op papier tegenkomen. Zo zien we vaak dat de engineering een project digitaal uitwerkt, maar dan het project op papier overhevelt naar de productie. Een gemiste kans als u het ons vraagt.

Is deze manier van werken dan per se fout? Niet helemaal, maar het is toch gevaarlijk. Op deze manier loopt u het risico dat belangrijke projectdetails gemist worden, waardoor fouten ontstaan en projecten vertraging oplopen. Of erger nog, fouten worden niet opgespoord en het project wordt verkeerd (of anders) opgeleverd aan de klant.

Om deze video te bekijken, moet u de functionele cookies accepteren.

 

Het spreekt voor zich dat een digitale, slimme manier van werken doorgetrokken moet worden naar de productie. Wij geven drie cruciale tips voor een efficiënte uitwisseling van data tussen de engineeringsafdeling en de productieafdeling.

Tip 1: Gebruik digitale data altijd cross-disciplinair

Zorg ervoor dat u de beschikbare digitale data steeds cross-disciplinair gebruikt! Wanneer de engineering een opdracht heeft afgerond, gooien ze bij wijze van spreken het (papieren) project over de haag richting productie. Dat is geen efficiënte manier van werken.

Tip 2: werk met een Digital Twin

De meest logische manier van werken is om de smart (of slimme) data uit het engineeringsproces te delen met de productie. Door te werken met een zogenaamde virtual twin of digital twin (of virtueel prototype) kunnen er in de productie geen details meer gemist worden. Zo kunt u een schakelkast makkelijker bedraden doordat de projectgegevens automatisch de routering van de bedrading bepaalt.

Tip 3: Vertrouw op machines

Wie met een digital twin werkt, kan de slimme data uit de voorgaande fases gebruiken om uw machines aan te sturen en uw productie (deels) te automatiseren. Wat we dan vaak van onze klanten horen, is dat een (CNC-)machine pas interessant is bij serieproductie. In werkelijkheid is het net andersom! In een niet-seriematige productie moet er steeds opnieuw afgemeten worden of moeten mechanische handelingen steeds opnieuw uitgevoerd worden. Door engineering rechtstreeks de machine te laten aansturen, moeten er geen handmatige handelingen meer uitgevoerd worden, ook al is het ontwerp iedere keer anders.

Uw voordelen van een slimme aanpak van uw productieproces?

  • Makkelijkere productieplanning: doordat de data intelligenter is, kunt u minder geschoold personeel inzetten voor deze projecten.
  • Betere communicatie tussen engineering en de werkplaats: het beschikbare virtuele prototype bevat alle projectdetails.
  • Kortere doorlooptijd bij de productie van nieuwe machines/installaties: fouten komen sneller bovendrijven wanneer een nieuw prototype getest wordt.
  • Papier verdwijnt uit de werkplaats: we zien vaak dat monteurs gebruik maken van een papieren versie van de documentatie. Of dat papieren labels worden overgenomen. Door data slim in te zetten kunnen deze zaken digitaal gebruikt worden.
  • Materiaallijsten samenstellen wordt eenvoudiger: dankzij slimme data kunt u de lijst van de te gebruiken materialen makkelijker samenstellen. Om de voorraad onder controle te houden, kan een link met het ERP-systeem erg handig zijn.
    New call-to-action
Dit artikel delen ...

Opmerkingen