Autor
3 criteria waarmee u een efficiëntieslag maakt bij projectopstart
In deze eerste fase is het cruciaal om rekening te houden met drie belangrijke criteria, vooraleer u van start kan gaan met de effectieve engineering.
- Flexibel concept: hoe maak ik in een paar klikken een flexibel concept? Hoe ziet mijn machine of installatie eruit? Komt dit overeen met de realiteit?
- Juiste inschatting: Hoe maak ik een vlotte maar toch correcte inschatting van kosten en tijd? Daarbij is het voor de klant belangrijk om later niet tegen onverwachte kosten aan te lopen. Daarnaast mag de offerte niet te hoog zijn om competitief te blijven. Verder moet het duidelijk zijn of het mogelijk is om een aantal machines te leveren binnen een bepaalde periode?
- Data-efficiëntie: Hoe kan data-efficiëntie ervoor zorgen dat we sneller kunnen overstappen naar productie? Of hoe zorg ik ervoor dat ik de data een op een kan hergebruiken?
In de realiteit verloopt de conceptfase dikwijls niet efficiënt. Dat komt doordat we deze stappen uitvoeren in een systeem of applicatie dat later niet in de engineeringsfase gebruikt wordt. Daardoor gaat informatie verloren en missen veel engineers een enorme hoeveelheid aan details. Gevolg: het project loopt al vertraging op voordat we effectief aan het engineeren zijn. Daarnaast zorgt tijdsgebrek ervoor dat we de zaken dikwijls snel snel bespreken, waardoor belangrijke details in de beginfase van het project ontbreken. Pas later ontdekken we dikwijls dat deze data helemaal niet herbruikbaar zijn!
De conceptfase en de engineering worden vaak in verschillende systemen ontworpen. Daarnaast bevat het concept vaak te weinig details. Daardoor verliest u een eerste efficiëntieslag.
Hoe kunt u hierop anticiperen? Voor uw klant een bestelling plaatst, neemt u best intern zo veel mogelijk details door. Het EPLAN Platform helpt u hierbij, dankzij concepten zoals flexibele functies, structuren en intelligente schetsen. Door de engineeringsdata in te zetten tijdens de conceptfase zorgt u dat de juiste en correcte details in de beginfase al besproken worden. Tegelijk gaat de informatie die voor engineering en productie van belang is, niet verloren.
Door meer details in de conceptfase te steken en de informatie in hetzelfde platform te houden, verbetert u de kwaliteit van de offerte en verloopt de stap naar de Basic en Detail Engineering efficiënter.
Een tweede belangrijke stap in dit proces zit in de engineeringsfase. Het is hierbij essentieel om een onderscheid te maken tussen basic engineering en detail engineering.
Wat houdt de Basic Engineering in en wat moet ik in deze fase doen?
- Tijdens Basic Engineering bereiden we informatie voor en focussen we ons niet op de aanmaak of generatie van documentatie. In de Detail Engineering leggen we ons meer toe op de documentatie en niet op de informatie.
- Tijdens de Basic Engineering bepalen we de belangrijkste en meest kritische materialen. Dit is belangrijk om de levertermijn van het materiaal veilig te stellen. Daarnaast komt u tijdens de Detail Engineering geen verrassingen meer tegen. Denk maar aan een gebrek aan essentiële projectinformatie die het project aanzienlijk vertragen.
- Een belangrijke vraag is ook welke PLC-hardware (CPU, bus, IO, ...) u nodig heeft? Als mijn klant toch de ene optie wil, welk effect heeft dit op mijn IO’s? Het is essentieel om deze informatie in de Basic Engineering vast leggen. Deze informatie is immers cruciaal voor de engineering en software. Zo loopt u – daar gaan we weer – geen onnodige vertragingen tijdens het project op.
- Daarnaast zorgen we er in de Basic Engineering voor dat we de we de flexibele structuur van het concept hergebruiken. Zo creëren we de definitieve structuur van het project en documentatie. Data efficiëntie? Check!
Hoe verloopt dit proces in de praktijk? In onze online training over Concept & Basic Engineering laten we aan de hand van een praktijkvoorbeeld zien hoe u deze fase op een efficiënte manier aanpakt.
Opmerkingen