Detail engineering: de meest invloedrijke kost van uw machine

Marijn Roels

shutterstock_619024397-722863-edited.jpg

Tijdens onze trainingen of seminaries vragen we onze klanten dikwijls naar wat zij denken dat de grootste kost is binnen het engineeringsproces. De productie zelf of de te gebruiken materialen komen dan het vaakst als antwoord uit de bus. Dat is ook zo. Maar wist u dat de invloed van uw (detail) engineering op de totale productiekost maar liefst 70% is? Niet niks als je het ons vraagt.

We lichten het belang van de engineering graag toe met een voorbeeld. Stel dat u tijdens de engineering niet met macro’s of artikelen werkt. Of nog minder gebruiksvriendelijk: u kopieert stukken schema’s uit andere schema’s of u tekent alles uit met pen en papier. Op basis van deze werkwijze stuurt u later de productieplanning en de productie aan en bepaalt u het materiaal dat gebruikt moet worden. Maar stel nu dat er in de productiefase een verandering of een fout opduikt. Uiteraard moet u hierop uw bestaande documentatie aanpassen. En die aanpassingen hebben invloed op de kosten, waardoor het totale kostenplaatje anders kan zijn dan in uw eerste berekeningen. Geen leuke boodschap om aan het management te melden. Dit kan efficiënter!Detail_engineering.pngDe invloed van de engineering op de totale productiekost bedraagt 70%.

Het belang van de engineering, en met name de Detail Engineering, is daarom erg groot. We hadden het in één van onze vorige blogposts over het belang van Concept & Basic Engineering, waar we al een deel van de engineering hebben bepaald. Maar hoe voegen we nu nog meer details toe aan het (basic) schema dat we al gemaakt hebben?

Indien we in het project met PLC’s werken, hebben we aan de hand van functioneel ontwerp in de basic engineering de hardware-configuratie van de PLC’s al bepaald. Nog niet alle PLC-informatie, zoals de adressen of de toekenning van de IO’s over de verschillende PLC-kaarten, is in onze documentatie aanwezig. Dat doen we in de Detail Engineering. Ook in deze stap is het cruciaal om geen dubbel werk of dubbele data in te voeren. Hierbij kunnen we bijvoorbeeld PLC-informatie van de software-afdeling importeren. Zo voeren we de toekenning een stuk makkelijker uit. Communicatie tussen hardware en software is hierdoor verzekerd!

Verder is het ook belangrijk om materialen of functies uit verschillende disciplines te linken met elkaar. Wanneer een pneumatisch ventiel veranderd wordt, brengt dit ook wijzigingen met zich mee in de elektrische aansturing. Door dit te linken over de disciplines heen, richt u uw volledige engineering efficiënt in.

Deze werkwijze laat slechts gedeeltelijk zien hoe u uw Detail Engineering efficiënter kan uitvoeren. Wil je echt alles weten? Volg dan onze online training over Detail Engineering. Aan de hand van een praktijkvoorbeeld leert u hoe u deze fase op de meest efficiënte manier aanpakt. Hierin lichten we onder meer toe hoe u de PLC-informatie nog sneller verwerkt in de documentatie. Daarnaast laten we zien hoe u met virtual prototyping ervoor zorgt dat de productie nog vlotter verloopt.

 New Call-to-action