Welke IT-infrastructuur is nodig om met EPLAN te werken?

Autor

27/11/20

Welke IT-infrastructuur is nodig om met EPLAN te werken?

Auteur: Lee Nysten Tijd om te lezen: minuut minuten

Welke IT-infrastructuur u nodig heeft om optimaal met EPLAN te kunnen werken hangt af van een aantal factoren: de bedrijfsstructuur, het aantal EPLAN-gebruikers en de manier waarop deze gebruikers samenwerken. In deze blogpost vertellen we u graag meer over de verschillende oplossingen.

Verhoog het gebruiksgemak met de juiste IT-infrastructuur

Wat uw noden en wensen ook zijn, om vlot met EPLAN te kunnen werken heeft u een aantal zaken in elk geval nodig: een EPLAN-licentie, de EPLAN-software, data opslag (Microsoft file server) en een database (SQL). Ontdek hieronder welk type licentie, data opslag en database het meest geschikt is voor uw situatie

Lokale installatie van de software en database

Ideaal voor: kleine ondernemingen of zelfstandigen

EPLAN IT Infrastructure

Een kleine onderneming of een zelfstandige heeft meestal geen complexe IT-infrastructuur nodig. Het is voldoende om de software lokaal te installeren op één werkstation/computer en een single licentie (een licentie die gebonden is aan één computer) te activeren.

De data zoals projecten en macro’s staan dan lokaal op de harde schijf en als database kan u kiezen tussen Microsoft Access of een lokale versie van SQL Express. De grootste beperking van deze setup is dat samenwerken met collega’s moeilijker is.

Tip: groeit uw bedrijf? Vergeet dan niet om ook uw IT-infrastructuur opnieuw onder de loep te nemen. De juiste setup helpt u om efficiënter te werken. 

Lokale installatie van de software + een externe database

Ideaal voor: middelgrote tot grote ondernemingen

Als middelgrote of grote onderneming heeft u waarschijnlijk nood aan een setup waarbij meerdere werknemers tegelijk in EPLAN kunnen werken. In dat geval is het verstandig om de data (projecten, macros, …) op een fileserver te plaatsen en de databases te beheren op een SQL-server. 

Op deze manier is de data voor iedereen toegankelijk en werkt iedereen steeds met dezelfde informatie. De software wordt wel lokaal geïnstalleerd (op elke computer van de gebruiker) en voor de licentie is er de keuze uit een single licentie of netwerklicentie:

  • Single licentie: deze licentie is gebonden aan één computer. Het voordeel van dit type licentie is dat deze goedkoper is.

EPLAN IT Infrastructure

  • Netwerklicentie: een licentie die op meerdere computers gebruikt kan worden. Eén licentie kan echter niet simultaan gebruikt worden op de verschillende computers. Bij het opstarten van uw werkstation krijgt u te zien welke licenties beschikbaar zijn. 

EPLAN IT Infrastructure

Tip: het is meestal niet nodig om voor elke werknemer die EPLAN gebruikt een licentie aan te schaffen. De kans dat al deze werknemers gelijktijdig aanwezig zijn én in EPLAN werken is immers zeer klein. Zo heeft u waarschijnlijk voldoende aan 10 licenties voor 12 werknemers.

Virtuele desktops

Ideaal voor: grote organisaties en voor thuiswerken

EPLAN IT Infrastructure

 

Wilt u verschillende werknemers vanaf verschillende locaties laten samenwerken? Bijvoorbeeld omdat uw organisatie meerdere kantoren heeft of omdat veel werknemers thuiswerken? Dan zijn virtuele desktops de beste optie voor u. 

De EPLAN-software wordt in dat geval in een serveromgeving geïnstalleerd, de gebruiker kan hierop inloggen en het beeld en de bediening van de virtuele machine overnemen vanop afstand. Het grote voordeel van deze setup is dat de vertraging (latency) tussen de EPLAN-software en de data en database zeer klein is, wat ten goede komt aan de performantie van de software. Voor deze setup is een netwerklicentie vereist

De beste IT-infrastructuur voor uw situatie

Met een goede IT-infrastructuur verhoogt u het gebruiksgemak en de performantie van EPLAN. Wilt u graag advies op maat van uw situatie? We helpen dagelijks klanten bij de implementatie van EPLAN-software en de IT-infrastructuur speelt hierin een cruciale rol. De experts van EPLAN ondersteunen u daarom graag bij het vinden van de meeste geschikte oplossing. 

We starten met het ontwerp van een IT-implementatieplan, dit wordt vervolgens met uw IT-afdeling besproken. Na goedkeuring kan dit plan geïmplementeerd worden, waarbij uw IT-afdeling en de EPLAN-consultants nauw samenwerken. Hierna zullen we de installatie nog uitvoerig testen en documenteren waarna u ermee aan de slag kan.

New call-to-action

Verwante tags:
Dit artikel delen ...

Opmerkingen