De tien meest gestelde vragen over CAE-software

Guy Willems

10 meest gestelde vragen CAE

Wanneer we voor het eerst op bezoek gaan bij onze klanten, krijgen we dikwijls dezelfde vragen voorgeschoteld over het gebruik van een software oplossing voor elektrotechnisch ontwerp. We hebben deze vragen over CAE-software hieronder voor u op een rijtje gezet.

1. Ik heb gehoord dat elektrische CAE-software ingewikkeld is en dat ik veel tijd moet investeren om het goed te gebruiken en er de voordelen van te benutten. Klopt dit?

De implementatie en het leren gebruiken van een nieuwe elektrische engineering oplossing voor de industrie gebeurt niet van de ene dag op de andere. De kans is ook groot dat gebruikers sommige elementen uitdagender zullen vinden dan andere. Training is daarom essentieel. We vergelijken het dikwijls met de aankoop van een mooie wagen. Het is sterk afgeraden om de weg op te gaan zonder rijbewijs. Een opleiding vooraf is essentieel.

Hetzelfde geldt voor elektrotechnische ontwerpsoftware. Een goede CAE-provider biedt uitgebreide opleidingen aan, met de keuze om een van de regelmatig georganiseerde trainingen bij te wonen of om een consultant ter plaatse te laten komen om een training op maat te geven die aan uw specifieke behoeften voldoet.

2. Ik sta voortdurend onder druk om kosten te besparen en om wijzigingen binnen projecten snel door te voeren. Hoe kan elektrische CAE-software mij helpen bij deze uitdagingen?

Een goede elektrische engineeringsoftware kan veel van de druk op ontwerpers verlichten. Denk maar aan snellere engineering door modulair ontwerp, waarbij de modules slechts één keer hoeven te worden ontwikkeld en steeds opnieuw kunnen worden gebruikt als sjablonen. Daarnaast kunt u processen zoals het nummeren van draden en het produceren van documentatie compleet automatiseren. Ook het elimineren van fouten bij het testen bespaart u veel tijd. Het is slechts een greep uit tal van andere functies die u zullen helpen om krappe deadlines te halen.

3. Heb ik eigenlijk een elektrisch softwarepakket nodig als ik mijn elektrisch ontwerp ook met mechanische software kan doen?

We zien vaak dat bedrijven hun mechanische software ook gebruiken voor elektrische engineering. De functionaliteiten van die oplossing zijn op elektrisch vlak te beperkt. Ons advies luidt telkens om een specifiek elektrisch pakket te kiezen, naast met een specifiek mechanisch pakket. Op die manier speelt u in op de werkelijke behoeften van een elektrisch of mechanisch engineer en hun specifieke uitdagingen.

4. Zal ik moeten investeren in nieuwe computerhardware om een goed elektrisch CAE-pakket te draaien?

Tegenwoordig kan de meeste elektrische CAE-software vlot draaien op quasi iedere moderne computer, zolang er een redelijke hoeveelheid vrije schijfruimte is en het een recente versie van Windows heeft. Het goede nieuws is dat voor de beste CAE-pakketten geen speciale of complexe hardware nodig is, omdat de makers van de software deze zo ontworpen hebben dat het compatibel is met de overgrote meerderheid van de zakelijke computers. Om u hierbij te ondersteunen, biedt EPLAN een dienst aan waarbij we als onderdeel van de implementatie de IT-infrastructuur en -installatie controleren en hierbij ook advies geven.

5. Als ik investeer in elektrische CAE-software, hoe weet ik dan dat ik deze correct heb geïnstalleerd en geconfigureerd, zodat ik de best mogelijke resultaten krijg?

Leveranciers van elektrische CAE-software helpen u om ervoor te zorgen dat u de software ten volle gebruikt. Zij hebben de juiste tools bij de hand om uw installatie te controleren en te valideren, zodat de software zo is geconfigureerd dat het betrouwbaar werkt en de best mogelijke resultaten oplevert. Bovendien is moderne CAE-software gebaseerd op een flexibel en modulair concept, waarbij gebruikers hun software kunnen aanpassen aan hun individuele behoeften, om al hun dagelijkse uitdagingen optimaal te beheren.

6. Nationale en internationale normen zijn tegenwoordig zeer complex en soms zijn ze moeilijk te hanteren. Kan een CAE tool mij helpen bij deze uitdaging en zo ja, hoe?

Goede elektrische CAE-software kan dat zeker! Een goed ontworpen CAE-platform biedt uitgebreide functionele ondersteuning bij de implementatie van normen en standaarden. Richtlijnen voor het begrijpen en gebruiken van bestaande standaarden en voor de integratie ervan in specifieke ontwerpen moeten ook worden opgenomen. Idealiter gaat elektrische CAE-software verder dan dat door gebruikers in staat te stellen hun eigen bedrijfsstandaarden te ontwikkelen, gebaseerd op optimale templates en het gebruik van hoogwaardige ontwerpen en stamgegevens.

7. Op de hoogte blijven van de veranderingen in de componenten is een echt probleem - de fabrikanten die wij gebruiken, werken voortdurend aan het updaten van hun producten en het is moeilijk om er zeker van te zijn dat we met de laatste gegevens werken. Hoe kan elektrotechnische software ons helpen om dit probleem aan te pakken?

Een goed elektrisch softwarepakket zorgt ervoor dat de meest recente componentgegevens op één plek beschikbaar en gemakkelijk toegankelijk zijn, allemaal via een online dataportaal. Dit helpt bedrijven veel tijd te besparen op het gebied van engineeringontwerp, terwijl tegelijkertijd de kwaliteit van de documentatie wordt verbeterd door snelle toegang tot gegevens over duizenden componenten en apparaten. Toegang tot een dataportaal met krachtige zoek- en filterfuncties voor apparaatgegevens zijn enkele van de functies waar iemand op moet letten bij het selecteren van elektrische CAE-software.

8. Onze klanten hebben vaak zeer hoge eisen aan de documentatie, maar het samenstellen van deze documentatie en ervoor zorgen dat deze accuraat is, is tijdrovend en kostbaar. Hoe kan een elektrisch CAE-pakket mij hierbij ondersteunen?

De beste elektrische CAE-pakketten genereren automatisch bijna alle belangrijke documentatie, zoals bedradingsschema's en materiaallijsten, en dat doen ze nauwkeurig! Het enige wat u zelf hoeft te schrijven zijn de bedienings- en onderhoudsinstructies. Op deze manier wordt het bijhouden en rapporteren van gegevens eenvoudig, snel en foutloos!

9. Onze projecten zijn zo verschillend dat we telkens van nul moeten starten wanneer we met een ontwerp starten. Heeft het daarom zin om te investeren in een CAE-pakket?

Natuurlijk wel. Veel bedrijven staan niet stil bij de overeenkomsten tussen hun verschillende projecten. Denk bijvoorbeeld aan motorstarters. Of je nu een bedieningspaneel ontwerpt voor een transportsysteem of voor een pompinstallatie, de motorstartercircuits zijn vaak dezelfde.

Een goede elektrische CAE-software maakt gebruik van deze overeenkomsten. Elektrische ontwerpers kunnen bestaande sjablonen gebruiken of eigen sjablonen ontwikkelen. Dit bevordert de standaardisatie en maakt het gemakkelijk om te voldoen aan de bedrijfsnormen, gebaseerd op optimale sjablonen en het gebruik van ontwerpen en stamgegevens van hoog niveau.

Goede software stelt gebruikers in staat om de basis te leggen voor gezamenlijke projectplanning en consistente modularisering van technische gegevens. Dit stelt de constructeur in staat om alle relevante gegevens nauwkeurig te reproduceren en consequent te hergebruiken gedurende de gehele levenscyclus van het product.

10. Wat kost EPLAN? Is EPLAN duur? Met welke investering moet ik rekening houden?

Ieder bedrijf is anders. Dat zorgt er ook voor dat de behoefte van het ene bedrijf anders is dan de behoefte van het andere bedrijf. Dat heeft ook invloed op het pakket dat u nodig heeft, en uiteraard op de prijs. Om te weten welk CAE-pakket het best bij uw behoeften aansluit, komen we graag bij u langs. Zo kunnen we analyseren welke oplossing het best bij u aansluit en laten we u kennismaken met de ROI (Return on investment) van EPLAN.

New call-to-action

 

Topics: Efficient Engineering, CAE, EPLAN ontwerp, Elektrisch ontwerp